Председателят на ДАБЧ: Българите в чужбина имат интерес от електронното гласуване

Новините

09-08-2010, 09:09

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Убеден съм, че електронното гласуване трябва в бъдеще да присъства в нашия политически живот”,

каза председателят на Държавната агенция за българите в чужбина  Росен Иванов, цитиран от Агенция „Фокус” по повод изработването на Изборния кодекс.

Според него, ако наистина бъде възприета някаква форма и бъде намерен начин, по който то да стане достатъчно сигурно, това би било чудесно най-вече за българите в чужбина. „21-и век сме, така че няма как да избягаме от модерния начин на общуване.

Агенцията не участва в изработването на кодекса, поне по отношение на българите в чужбина. Той смята, че може би фактът, че все още не са поканени за мнение е технически пропуск от страна на законодателите и ще бъдат потърсени скоро.

„Българските граждани в чужбина имат повече интерес и имат особена полза от изразяване на своя вот за националните институции”, каза Иванов. По думите му местните институции решават проблеми на хората от определен ареал или регион от територията на България. „Местното самоуправление е по-народното управление, ако мога да кажа, тъй като кметовете на общините стоят по-близо до проблемите на хората. Не мисля, че е удачно българските граждани в чужбина да могат да гласуват за местни избори. Това е лично мое мнение”, смята Иванов.

Той обаче е категоричен, че българите в чужбина трябва да могат да гласуват за президент на Република България, защото и по Закон и по Конституция президентът е държавен глава на всички българи. Още повече, че е в неговите правомощия да подпомага българите в чужбина. На второ място, разбира се, това са изборите за Народно събрание. Българските граждани по света имат право да участват пряко в избирането на народни представители, т.е. да упражняват своето избирателно право. Според него гражданите на Европейския съюз не би трябвало да имат проблем да участват и в изборите за депутати в Европейския парламент.

Държавната агенция за българите в чужбина ще настоява за законодателни промени, касаещи процедурата по установяване на българския произход, т.е. чл.3 от Закона за българите, живеещи извън Република България.

„Другият аспект е продължаване на работата с органите на Прокуратурата по предотвратяване на една тревожна тенденция, която продължава при нас, за наша радост с намаляващи размери, продължава представянето на фалшиви документи за български произход”, обясни председателят на ДАБЧ.

Иванов отбеляза, че Агенцията продължава да установява тези опити, но вече лицата, които представят такива документи, тъй като те се подават лично в агенцията, носят персонална наказателна отговорност.