Изследват болни с менингит за западнонилска треска

Мисия Варна

09-08-2010, 16:18

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Във Варна не е регистриран случай на опасната западнонилска треска до момента, каза шефът на отдела за надзор на заразните болести в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве д-р Светла Станева.

110 са биотопите, в които се развъждат комари и които са били проверени през миналата година, каза още тя. В същото време обаче се оказва, че е възможно те да са по-малко или повече, защото има новообразуваните мочурливи места, както и развили се на язовири и водни басейни.  Местообитанията, в които се развъждат комарит,е отново се проучват, до момента не са проверени всички, допълни д-р Станева. През годините досега обаче не е установено насекомо преносител на заразата, нито болен от западнонилската треска.
Истерията около заразата се разрази, след като трима души в Гърция починаха от нея. Затова през летните месеци всеки заболял от менингит се изследва и за този тип треска, казаха от варненската здравна инспекция. За разпространяването на комарите в момента спомагат горещото време и честите превалявания.