Шимон Перес: Връчвам на българите устно орден за човечност и смелост

Новините

11-08-2010, 17:51

Снимка:

SOFIAFOTOAGENCY

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Връчвам ви устно орден за човечност и смелост, орден за опълчването срещу нацисткия режим, каза днес в София израелският президент Шимон Перес, който е на посещение в страната.

Президентът Георги Първанов пък връчи орден "Стара планина" на лауреата на Нобелова награда за мир - Перес, за изключително големите му заслуги за укрепване на българо-израелските отношения.

Перес призна на среща с президента Първанов, че неговият народ се възхищава на българския, заради това, че сме спасили своите евреи по време на Втората световна война.

Това е нещо, което ние никога няма да забравим, категоричен е Шимон Перес.

Тогава България можеше да заеме по-удобна позиция, посочи още той и допълни, че София е предпочела да се опълчи на нацизма.

От името на моята страна и на моя народ, аз дойдох да ви благодаря, допълни израелският държавен глава. По късно на среща с еврейската общност в страната,

Перес благодари на България още веднъж и подчерта, че Израел не е забравил спасяването на живота на хилядите евреи.

"Връчвам Ви устно орден за човечност и смелост, орден за опълчването срещу нацисткия режим", заяви Перес, предаде news.bg.

Двамата държавни глави са разговаряли за миналото, настоящето и бъдещето в българо-израелските двустранни отношения, а по-късно израелският президент се срещна с българската еврейска общност.

Двамата президенти виждат бъдеще в двустранното сътрудничество в сферата на новите технологии, модерното земеделие, фармацията и дори в научната сфера и по-специално в звената, изследващи космическото пространство.

Около 300 млн. долара са израелските инвестиции само в последните 20 години, но предстоят още, каза българският държавен глава.

Официалната церемония по посрещането на президента на Израел започна с химните на двете страни, а по традиция гостът поднесе венец пред паметника на Незнайния воин.

Пред паметника дойдоха и дипломати от израелското посолство, както и представители на президентската администрация и външният министър Николай Младенов.

По-късно пред събралите се в Софийската синагога Перес каза, че България и Израел нямат общ враг, но пред тях има обща заплаха и това е тероризмът, предаде "Фокус".

След като го каза и пред президента Първанов, Перес повтори и пред българските евреи, че Израел не желае конфликти с палестинците, а търси мир и не иска да се връща в Газа.

В синагогата присъстваха председателят на Организацията на евреите в България Емил Бенвенисти, Соломон Паси, общественици от еврейската общност.

България е най-подходящото място израелците и палестинците да се срещнат, това звучи малко като самопокана, каза Шимон Перес на брифинга днес.

В отговор на журналистически въпрос за значението на България за Израел и за Палестина по случай скорошната визита на палестинския президент Махмуд Аббас, израелският държавен глава се пошегува, че визитите на двамата президенти се разминали, заради грешка в датите.

Изпитвам уважение към президента Аббас, смятам, че той е ангажиран към мира, изтъкна той. По думите му държавните лидери не могат да променят реалността, защото реалността променя лидерите.

Първанов пък изтъкна, че страната ни подкрепя мирния процес, съобразно своите възможности и не трябва да се подценява факта, че Махмуд Аббас и Шимон Перес са последните държавни глави, посетили България.