ДСБ не подкрепя промените в социалното осигуряване

Архив Варна

16-08-2010, 10:41

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ДСБ не подкрепя предложените промени в Кодекса за социално осигуряване, тъй като не постига заявените си цели, каза членът на националното ръководство на партията Радан Кънев.

По думите му е прекъсната връзката между размерите на доходите и пенсиите.

"НОИ изразходва над 400 милиона годишно за държавни служители в привилегировано положение, за които държавата не внася нужните осигуровки", каза той и уточни, че законопроектът не премахва тази несправедливост.

"Не дава отговор на демографската криза, ниската заетост и доходи, които намаляват приходите на НОИ. Не осигурява и повече натрупване във втория стълб на пенсионната система, нито дава решение на загубите, понесени на борсата от частните пенсионни фондове", смята той.

Тъмносините настояват за цялостна правителствена пенсионна политика, която да включва съкращаване на излишни администрации, обединяване на други, намаляване на броя на областите и ограничаване на общата и обслужващата администрация.

"Без подкрепа от правителството няма да има пари за пенсии в края на годината. Нереалистична е прогнозата на Министерството на финансите за намалени разходи за пенсии през 2011 г., затова ще има голям дефицит. Предвиденото увеличаване на осигурителния стаж с 1 година има минимален бюджетен ефект и не е решение на проблема с дефицита", посочи Радан Кънев.

По думите му измененията не осигуряват устойчивост на пенсионния модел, не дават решение на основните проблеми и влошават положението на осигурените лица.

От ДСБ обаче оценяват положително освобождаването на НОИ от част от социалните плащания и прехвърлянето им към бюджета на социалното министерство, като според тях този процес трябва да бъде доведен докрай.