Пресичат фалшивите болнични с електронен фиш

Архив Варна

20-08-2010, 12:06

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Националният осигурителен институт започва постепенно въвеждане на електронен болничен лист, съобщи пред БНР в петък председателят на НОИ Христина Митрева.

Целта е да се намали значително както "ръчния" труд на личните и болничните лекари, така и да се ограничат възможностите за злоупотреби.

Преди няколко месеца се оказа, че има рязък "скок на заболеваемостта" през зимните месеци, което съвпадна със засилването на икономическата криза. Проверки установиха, че работодатели вместо да пускат в принудителен отпуск работниците си поради липса на поръчки, негласно им "разрешават" да излизат в продължителни болнични, за да се пести от фонд "работна заплата". Това пък принуди НОИ да въведе до края на годината рестрикция в краткосрочните болнични, с които работникът и работодателят си поделят първите дни от отпуската по болест.

Митрева съобщи, че се подготвя нов вид болничен лист, който да може да се подлага на електронно сканиране, защото сега една голяма част от реквизитите се въвеждат ръчно от НОИ. „Ние искаме след време да въведем електронен болничен лист, който директно да ни идва от джипито или от болничното заведение и да се обработва много по-бързо", обясни пред БНР Христина Митрева.

"Контролът ще се прави още при въвеждането, защото ще има валидации, които в момента ще дадат дали диагнозата отговаря, ЕГН-то да не е сгрешено, работодатели. Така че смятаме, че до една година заедно със здравната каса този електронен болничен лист ще бъде въведен", допълни  тя.

Започва се с електронното сканиране на болничните, в сегашните листове ще се вписват и някои допълнителни данни, което няма да затрудни съответното джипи и здравното заведение, но така ще се засили контролът върху издаването на болничните листове.
Когато заработи електронният болничен лист, той ще постъпва директно в НОИ и ще се съкрати срокът на изплащането му, като се повиши сигурността, че е действителен.
С тази мярка нарушенията в издаването на болнични ще се намалят с 15-20%, смята шефката на института.

От следващия месец ще се въведе и регистър на болничните листове, което бе поискано от работодателските организации. В него ще се вкарат издадените болнични, работникът и работодателят.

Едновременно ще се въведе и втори регистър, който няма да е само от компетентността на НОИ, обясни още Митрева. "Другият регистър е за лекарите и за здравните заведения, от които се издават най-много болнични листове, т.е. над средния брой за определен регион, защото ние следим и заболеваемостта".

"Ние следим нивото на заболеваемост, нивото на заетост, нивото на доходите, защото всичко това се отразява, когато се използва някакъв механизъм, за да правиш злоупотреби или нарушения. Така че ние искаме да видим причината - дали е по-високото ниво на безработица, по-ниските доходи, по-високата заболеваемост. Много фрапантни са случаите, където нямаме висока заболеваемост, а много голям брой болнични листове или болнични листове с една определена диагноза, която не е характерна за региона", мотивира въвеждането на втория болничен регистър председателят на НОИ.