Българските недвижими имоти остават най-търсените сред руснаците

Новините

23-08-2010, 08:39

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Порталът Priam.ru е съставил рейтинг на най-търсените недвижими имоти сред руските купувачи. 

За последните три месеца приоритетите на руснаците не са се променили. На първо място запазва лидерството си пазарът за недвижими имоти в България. През юли делът на страната от общия брой на търсене на жилища е нараснал с 1.8% и е достигнало рекордните 21.55%.

Предишния си рекорд България постигна през ноември 2008 – 21.27%. Обаче, процентът на изпреварването по отношение на конкурентите не се е увеличил, тъй като интересът към заемащата второ място Германия през юли също е нараснал в сравнение с месец юни. В последно време с недвижимите имоит в България се случват странни неща. От една страна, броят на желаещите да купят дом в страната не е намалял, от друга – цените на недвижимостите на Слънчев Бряг или, например, на апартаменти във Варна продължават да се понижават. Тук мненията на експертите се разминават – достигнали ли са цените на жилища в България най-ниските си стойности или евтин имот в страната може да се купи само до края на 2010. Истината видимо е в това, че от желанието до реалната покупка на имот се стига трудно. Предпазливите поради кризата инвеститори мислят дълго, преди да вложат парите си в апартамент в Бургас или, например, в Албена. Всички се опитват да придобият имот от собственика, а това невинаги е възможно.  По този начин пазарът е замрял в очакване.

Цените на жилища в България са ниски, но инвеститорите искат да купят апартамент в София на най-ниската цена. А за желаещите да се сдобият с дом в България за собствени нужди 2-3% към цената не е важна. Именно те извършват в момента основните покупки на недвижими имоти в приветливата славянска страна.