Вълшебни микроби поглъщат нефтеното петно в Мексиканския залив

Архив Варна

25-08-2010, 06:20

Снимка:

AP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Нов вид микроби ще спаси Мексиканския залив от нефтеното петно, предават световните агенции.

Откритите наскоро бактерии са в състояние да разложат петрола, изтекъл в океана след потъването на платформата на Бритиш петролиъм през април тази година, много по-бързо от очакваното, на голяма дълбочина, при ниски температури, като при това не влияят значително на нивото на кислород във водата.

Новите микроби обитават водни дълбини от над 1000 метра и живеят при температури на водата от 5 градуса по Целзий. Те са тясно свързани с микробите от семейството Oceanospirillales. Открити са от специалисти от Националната микробиологична лаборатория "Лорънс Баркли", в щата Калифорния, по време на техни проучвания за популацията на микробите в Мексиканския залив.

Учените взели над 200 проби от 17 дълбоководни участъка в Мексиканския залив в периода 25 май-2 юни тази година и така се натъкнали новите микроби.

Според микробиолозите, открили полезните за почистването на Мексиканския залив микроби, представителите на новия вид вероятно са се нагодили в продължение на милиони години да търсят петрол на дълбочини в морето, които съвпадат и с дълбочината /1100 метра/, на която изтичаше петролът от потъналата платформа на Бритиш петролиъм.

Останалите разяждащи по естествен път петролните петна микроби "изпиват" и кислорода във водата, което пък води до измирането на рибата и на останалите морски видове, предназначени за улов и за търговия. Новите бактерии обаче не влияят почти никак на нивата на кислород, което ги прави още по-добри съюзници в борбата с петролното петно в залива.

При потъването на платформата на Бритиш петролиъм през април в Мексиканския залив се изляха 4,9 милиона барела петрол от вида луизиански лек суров петрол. Според учените този вид петрол е лесен за биоразграждане, което улеснява работата на новооткритите микроби, пише БТА.

На 4 август американското правителство каза, че 50 процента от петното, изтекло от кладенеца под потъналата платформа на Би Пи, вече го няма в Мексиканския залив, а останалите 50 процента бързо се разпадат, припомня Ройтерс.