Нашенка източвала НОИ с бременни циганки

Архив Варна

25-08-2010, 12:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В италианския град Палермо е българката Снежана Йовева Великова, която магистратите в Добрич издирваха за източване на НОИ с бременни циганки преди десетина години.

Информацията за ВарнаУтре.бг съобщи районният прокурор Пламен Николов.
Местните власти отказалида екстрадират търсената жена, тъй като европейската заповед за арест е за престъпление, извършено преди 2002 г. За съдебния процес Великова бе издирвана от Европол. Тя е била открита да заработва на жп гарата в пристанищния град в област Сицилия.

След отказа магистратите дадоха ход на делото срещу осемте обвиняеми, като срещу Снежана Великова процесът е задочен. Първоначално подсъдимите бяха девет, но единият от тях, който е от турски произход е направил пълни самопризнания. Той е разказал цялата схема и е сключил споразумение с прокуратурата, което е завършило с условна присъда.

Бандата отговаря за източване на НОИ с над 67 000 лева. Сумата се равнява на 886 минимални работни заплати към края на 2000 година, когато е извършено престъплението. Към днешна дата сумата е набъбнала двойно заради лихвите.

Схемата за източване на НОИ чрез бременни циганки беше разкрита през октомври 2008 година. Тя е била ръководена от двама съпрузи Снежана и Георги, които вече са разведени, както и от счетоводителка. Тримата използвали общопрактикуващи лекари  в добричките села Соколово, Ловчанци, Жегларци, Хитово, Смолница, Карапелит и град Генерал Тошево.

Срещу 100 лева лекари предоставяли на мошениците ЕГН-та и други лични данни на бременни циганки. Жените от списъците трябвало да отговарят на няколко условия - да са безработни и неграмотни, да не се осигуряват и да им предстои раждане до 2-3 месеца.

Един от мошениците отивал при бъдещата майка, представял се за служител във фондация за закрила на децата и й давал да подпише някакъв документ, който тя не можела да прочете. След това се оказало, че това е легален трудов договор.

Така бременната, без да знае, ставала работничка в някоя фирма. Измамниците плащали осигуровките на жената в НОИ до раждането на бебето, след което в продължение на 9 месеца прибирали полагащата й се минимална работна заплата.

Случаят бе разплетен, след като циганка нахлу с цялата рода в сградата на осигурителния институт в Добрич. Тя се жалвала, че съседката й получава пари, а тя - не. Веднага била направена справка. Според документите ромката всеки месец взимала по една заплата от НОИ. Справката показала, че в аферата били въвлечени общо 63 бременни. Престъпниците бяха заловени след серия ревизии и проверки на фирми. Обвиняемите могат да получат присъди от 3 до 15 години затвор. До момента са разпитани 2/3 от свидетелите, научи още ВарнаУтре.бг.