ОАЕ строят писта за Формула 1 край София

Архив Варна

30-08-2010, 17:02

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Абу Даби и София договарят строежа на писта за състезания от Формула 1 в България

Днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа с шейха на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки Споразумение за икономическо сътрудничество, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Негово превъзходителство е президент на държавната компания ЕАBG (Emirates Associate Business Group).

Абу Даби е най-голямото и най-богатото от Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Първият проект по двустранното сътрудничество, чиито детайли ще бъдат разгледани в най-близко време, е възможността за изграждане на писта за Формула 1 край София с прилежащите й инфраструктура и съпътстващи дейности.

За целта ще бъде създадена съвместна компания, в която страната ни ще участва с апорт на земя.

Поради невъзможността на България да участва с пари, финансовите средства ще бъдат изцяло от партньорите от Обединените арабски емирства.

Очаква се проектът да бъде представен пред шефа на "Формула 1" Бърни Екълстоун на 11-12 септември по време на Гран при на Италия, съобщи КРОСС.

Подписаният документ предвижда съвместно целогодишно управление на бъдещото съоръжение и организиране на събития в съответствие с календара на световния шампионат.

Мястото още не е конкретизирано, но в близките шест месеца всяка страна ще излъчи свой представител, казаха от икономическото министерство.

Според запознати мястото на пистата ще бъде летището в Божурище или на територията на бившето военно летище в Доброславци.

По-рано през деня шейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов, с когото обсъди подписаното споразумение, както и възможностите за участие на арабската страна в инфраструктурни проекти у нас като пристанища, магистрали и други.

На срещата присъстваха зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов, главният архитект на Столична община арх. Петър Диков, президентът на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов и председателят на Организационния комитет за изграждане на трасето Румен Петков.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов МИЕТ и Българската агенция за инвестиции ще предоставят на ЕАBG информация за партньорство в различни сфери на икономиката като инфраструктура, земеделие, високи технологии, недвижими имоти и др.

EABG e създадена като холдинг през 2001 г., който менажира утвърдени през последните 20 години самостоятелни компании от различни сфери – комуникации, системна интеграция, снабдяване с нефт и газ, софтуер и хардуер, карго търговия, производство на хладилна и климатична техника, керамика, санитарно обзавеждане, кухненско оборудване, строителни материали, храни, кетъринг, недвижими имоти и други.

Реализираният стокообмен между България и ОАЕ е на стойност 80.4 млн. щатски долара през 2009 г. , като салдото е положително за нашата страна. Стоковата структура на търговските ни контакти обаче е слабо диверсифицирана. Според предварителни данни на БНБ през 2009 г. емирствата са инвестирали у нас 1.4 млн. евро.