Театрали гневни на "Аполония", плашат да отпишат фестивала

Архив Варна

31-08-2010, 18:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Спектакълът “Последни поръчки”, който театър “Българска армия” изигра на 29 август на празниците на изкуствата “Аполония”, може и да се окаже последният път, в който трупата ще участва на морския фестивал.

Причината са тежките условия, при които артистите е трябвало да живеят два дни. За това разказа пред "Всеки ден" Александър Дойнов от театъра.

“Поканиха ни на “Аполония”, на другия край на България и ни сложиха да спим с колегата Мирослав Косев в гараж. Помещението беше два на два, без прозорци. Леглата бяха залепени като спалня - извинете, ама на мен ми е късно да се женя за трети път. Опитахме се да разместим, но не стана, защото беше тясно, а чантите ни останаха навън, защото и за тях място нямаше. Няма климатик, а навън е 40 градуса – просто ужас. “Аполония” е частен фестивал и би трябвало да се грижат за хората, които канят – ние не сме животни, а артисти”, обясни той и помоли хората, които организират фестивали, да не правят компромиси с тези неща, защото е унизително.

Историята потвърди и директорът на “Българска армия” Мирослав Пашов. Той е имал късмета да спи в отделна стая, но е видял условията, при които са били колегите му. “Не възразяваме да сме в квартири, но нека са по-нормални. Стаите ни бяха мръсни, но пък Сашо и Миро наистина спаха в гараж. Без прозорци, с една врата, от която да се проветряват, без климатик. Трябваше организаторите да се съобразяват и с възрастта на актьорите и да не ги слагат в квартирата на четвъртия етаж, на километри от сцената, на която играхме. Аз се притеснявах за Елена Райнова, за Вълчо Камарашев – те са хора на възраст, със здравословни проблеми, а трябваше да катерят по 80 стъпала, за да си стигнат до стаите. Разбирам, че пари няма, ама ние сме само осем души, на които малко трябваше да се обърне внимание. Не бива на фестивал като този да ни пробутват втора употреба условия, а и това са доайени на “Армията”- не може така”, категоричен е той.

Според арт директора на “Аполония” Маргарита Димитрова с настаняването на гостите и участниците се занимава частна фирма. По думите й актьорите на “Армията” са били в нормални стаи в хубава, голяма къща в новия град в Созопол. “Защо, след като е имало проблем, не са ми се обадили -  щяхме да измислим нещо”, коментира тя.

“Всяка година е така, но тази просто бе върхът, затова и не скрихме възмущението си. А и на кого да се оплачем – Маргарита Димитрова и Димо Димов са недосегаеми. Ние обаче не сме животни, а хора”, гневен е Дойнов и силно се замисля дали изобщо да ходи повече по участия на родни фестивали.