Беслан - 6 години след трагедията

Новините

01-09-2010, 10:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Близо 3000 близки, познати и приятели на почернените семейства в Беслан се събраха днес пред училището, за да почетат паметта на жертвите на тероризма.

Точно на първи септември 2004-а година чеченски бунтовници нахлуха в училището в първия учебен ден и доръжаха няколко дни 1200 души като заложници. Жертвите на това безсмислено насилие са близо 400, като повечето от тях са деца.

Днес, точно в 9.15 часа местно време, забиха камбаните в кавказкия град, а хилядите хора положиха цветя и венци пред развалините на Първо училище, където се разигра драмата. Стотици свещи бяха запалени до снимки на жертви в разрушения физкултурен салон, където бяха държани заложниците, съобщават руските медии.

В памет на жертвите на бесланската трагедия новата учебна година в училищата на Южна Осетия започна с минута мълчание. Учители припомниха на учениците събитията от 2004 г. и заявиха, че болката на Беслан е болка на целия осетински народ.

На 1 септември  2004 година около 32 чеченски сепаратисти, сред които две жени, взеха за заложници между 1200 и 1300 деца и възрастни, събрали се по случай първия учебен ден в бесланското училище №1. Похитителите събраха всички в салона по физическо възпитание, но в първоначалния хаос около 50 души успели да се измъкнат и да съобщят на властите.

Бунтовниците почти веднага убиват най-малко 15 души, повечето мъже. Минират салона със саморъчно изработени експлозиви. Заплашват, че ще убиват и ще взривят училището при опит за нападение или освобождаване на заложниците. На мястото се събират местната милиция, части от руската армия, ОСНАЗ и ОМОН.

В началото руското правителство обявява, че няма да освобождава заложници със сила и започва мирни преговори. По данни на преговарящите терористите не посочват точни искания, но в тетрадка на един от заложниците са вписани искания за изтегляне на руските воиски от Чечения и признаване на нейната независимост. Двудневни преговори водят до освобождаването на едва 26 кърмещи жени с по едно дете. На 3 септември две последователни експлозии в училището, за чиито произход съществуват няколко теории, карат армията и специалните части да шурмуват сградата с два танка, поне един хеликоптер и огнехвъргачка.

Руското правителство търпи много критики заради решението си да атакува с толква тежки оръжия, тъй като техният огън ранява и заложници. В битката се включват и цивилни със собствени оръжия. До вечерта специалните части превземат учиището, но престрелката с избягали терористи продължава в мазето и в съседните сгради, а в училището започва пожар. Според очевидци един от терористите е линчуван от тълпата. ОМОН хваща един невъоръжен терорист, по-късно идентифициран като Нур-Паши Кулаев.

При операцията по спасяването загиват около 332 заложници. Общо жертвите сред заложниците и силите на реда са най-малко 396 души, починали в училището или в болница. Около 700 получават спешна помощ на място, а 437 постъпват в болници в Беслан и Владикавказ. Много деца търпят трайни увреждания - загуба на крайници и очи - и психологически последици. След завръщане у дома едно момиче се самоубива.

На 17 септември отговорност за атентата поема чеченският терорист Шамил Басаев като обяснява, че желанието му било да създаде ислямско емирство в цял Северен Кавказ от Черно до Каспийско море. Осъденият на доживотен затвор Нур-Паши Кулаев обяснява, че актът е изпълнен в училище с цел убитите жени и деца да разпалят войната в Кавказ още по-силно.