Вдъхват живот на роклите на Скарлет О'Хара

Варна Лайф

01-09-2010, 20:09

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Фенове на "Отнесени от вихъра" от цял свят се вълнуват от съдбата на екстравагантните тоалети на Скарлет О'Хара, изиграна от Вивиан Лейт и са изпратили дарения, за възстановяването на роклите от филма от 1939 г.

Центърът "Хари Рандъм" в Университета на Тексас в Остин, който събира и съхранява културни символи, стартира публична кампания миналия месец, за да събере 30 000 щатски долара за възстановяването на пет рокли, носени от Вивиан Лейт във филма, спечелил "Оскар".

Костюмите са част от колекцията на Дейвид О. Селзник, които режисира "Отнесени от вихъра" ("Gone With The Wind"), "Роди се звезда" ("A Star Is Born") и "Ребека" ("Rebecca") и са в крехко състояние и спешно се нуждаят от реставрация.

Музеят съобщи, че повече от 600 души от 13 страни са изпратили средства за възстановяването.

"Тези щедри дарения потвърдиха, че милионите феновете на филма, всъщност ги е грижа", каза Стив Уилсън, кино куратор в "Хари Рандъм".

Той каза, че даренията ще позволят на центъра да възстанови роклите и да поръча специални манекени, на които да бъдат окачени и изложени за показ, в съответствие с най-добрите практики и стандарти за съхранение.

Центърът иска да покаже костюмите през 2014 г., като част от изложба в чест на 75-годишнината от създаването на "Отнесени от вихъра", както и да може да заема роклите на други музеи по света.

Джил Морена, помощник в сектора за костюми в музея, заяви, че събирането на костюмите започва през 1980 г. и роклите са били държани на влажност и контролирана температура, в не-киселинна хартия и в архивни кутии, но вредата е била неизбежна.

Повечето костюми не са били ушити, с идеята да продължат живота си след заснемането на филма, нито са готово за обличане облекло, а трябва да се облекат с помощ и да се довършат с игли и други средства, когато са облечени, каза Морена.

"Ние сме предприели мерки за ограничаване на щетите, но искаме да можем да ги изложим за разглеждане", обясни тя.

Роклите включват вечерната рокля в цвят бордо, която носи Скарлет на рождения ден на Ашли Уилкс, сватбената рокля, с когато тя се омъжва за Чарлз Хамилтън, пеньоар от синьо кадифе и зелен кадифен халат.

Колекцията включва също и зелената кадифена рокля, която обеднялата Скарлет О'Хара си шие от завесите, преди да отиде да помоли Рет Бътлър за финансова помощ.