Българи са авторите на едно от най-популярните приложения за iPhone

Архив Варна

02-09-2010, 17:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Български програмисти са автори на една от най-популярните програми за мобилни телефони, съобщи БТВ.

"Сейф Травъл" или "Сигурно пътуване" е програма за iPhone, с която близките ви няма да се тревожат дали и кога сте пристигнали до крайната точка. Избирате маршрут, а програмата ви посочва разстоянието и време на пристигане. Можете да добавите телефони на ваши близки и приятели, които искате да знаят дали пътуването ви е било успешно. Ако се забавите, "Сейф Травъл" автоматично ще извести близките ви, че закъснявате.

“Жена ми непрекъснато звънеше – "Къде си, кога ще пристигнеш”? И в един момент това притеснява, тормози и затова решихме, че е по-добре автоматично да я известяваме "Ще пристигна в толкова часа, на еди коя си точка", тя да е спокойна”, обяснява Христо Спасов.

Така идеята се превръща в безплатна програма, която е в световния топ 10 на най-популярните приложения за iPhone. По последни данни, над 120 000 българи използват такива телефони. В критични ситуации програмата може да спаси човешки живот, особено ако сте турист на преход в планината. Създаването на подобни програми е добър бизнес, който млади програмисти могат да развият в домашни условия, вместо да бягат в чужбина. Митко е доказателство за това.

"Реших да остана тук, защото смятам, че в България има възможност да се работи в добър екип с талантливи кадри и да се намери професионална реализация", призна Димитър Кунчев.  

Големият минус на "Сейф Травъл" е, че ако решите да кръшкате, гаджето ви бързо ще разбере защо сте на морето, а не например, на командировка във Видин.