Русия купува още безпилотни самолети от Израел

Новините

06-09-2010, 19:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Русия е подписала договор с Израел за закупуването на още 36 израелски безпилотни самолета.

Двете държави подписаха споразумение за военно сътрудничество и обсъдиха перспективите за сътрудничество и във военно-техническата сфера, съобщават руските медии. На церемонията в Москва присъстваха руският министър на отбраната Анатолий Сердюков и израелският му колега Ехуд Барак.

Според официалното съобщение на руските власти споразумението регулира двустранните отношения във военната сфера за период от 5 години.

Израел вече е продал на Русия 12 такива летателни апарата на стойност 53 млн. долара. Според непотвърдена официално информация новата сделка е на стойност около 100 млн. долара.

Преди това руският премиер Владимир Путин обяви, че Русия проучва възможността купените от Израел безпилотни самолети да бъдат оборудвани с руска космическа и лазерна техника.

Според други информации обаче безпилотните самолети ще бъдат използвани в Северен Казказ, където в последните две години руските власти имат сериозни проблеми със спирането на дейността на терористите.

Освен това Путин каза, че в момента с израелски специалисти се разработва възможността за разполагане на територията на Израел на далекобойна лазерна станция, руско производство, която да работи в рамките на руската система за глобално позициониране ГЛОНАСС.