Бели павилиончета замениха халето на старата рибна борса

Мисия Варна

10-09-2010, 11:35

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Новият рибен пазар на централното варненско тържище беше открит официално днес.

На церемонията присъстваха за управляващите Павел Димитров и Николай Апостолов и разбира се шефът на общинската фирма „Пазари“ Владимир Михалчев, който пък е човек на БСП.

На мястото на старото и вмирисано закрито хале с отрупаните с риба търговски щандове сега са изградени 15 бели алуминиеви павилиончета, които отговарят на всички санитарни изисквания. Припомняме, че в началото на годината старата рибна борса беше затворена заради лоша хигиена. Тогава търговците организираха серия от протести, а шефът на „Пазари“ пренебрегна забраната и им позволи да работят, тъй като хората си бяха платили наемите. В крайна сметка се стигна до решението да бъдат изградени новите магазинчета за сметка на общинската фирма.

15-те павилиона са били пуснати на търг през август. Засега само два са без наематели, но мераклии за тях не липсват. При търга предимства са имали кандидати, които притежават разрешителни за риболов и са регистрирани в Агенцията по рибарство. Така десетина от магазинчетата са били отдадени под наем на риболовци или на фирми, които притежават риболовни кораби. Според ръководството на „Пазари“ това ще повиши качеството на предлаганите на новото тържище продукти.

Иначе средномесечната наемна цена е 1000 лева на павилион (85 лв. на квадрат). Максималната постигната цена при търга обаче е 2100 лева за магазин. По-голямата част от търговски обекти вече се стопанисват от нови наематели, което означава, че доста от старите търговци са изгубили местата си на рибната борса. За тях ще се търси алтернативно място в района на автогарата.

По думите на Михалчев, новият рибен пазар не е нещо нечувано и невиждано, но е важно да го има на Централното варненско тържище. Самите търговци, които вече продават риба, смятат че условията за работа са доста прилични, но пък някои се оплакаха, че наемите са твърде високи – надвишавали старите няколко пъти.

Всяко от новите магазинчета е оборудвано с течаща вода, климатик, хладилна витрина и има условия за съхраняване на стоката при необходимите минусови температури. Освен това е чистичко, за разлика от старата борса, в която клиентите бяха принудени да газят в слузеста рибена каша, която се стичаше отвсякъде.

Дали по-високите наеми и по-добрите условия ще доведат до по-високи цени на рибните продукти още не е ясно. Според търговците дали ще има увеличение преди всичко зависи от улова на риба и от оборота, който реализират в новите павилиони.

  Фоторепортаж »