Международен проект предлага авангардно и иновативно учене, чрез литература

Новините

10-09-2010, 14:13

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Младите четат, но по различен начин", каза днес Рени Димитрова, координатор на проекта "Интегрирано изграждане на ключови компетентности и диалог чрез литература" (IDiaL).

Проектът ще даде възможност на учениците не само да получават знания, но и да развият личните си способности и потенциал, уменията за екипност и решаване на проблеми, социалната им отговорност и гражданска активност, както и да стимулира свободната им културна изява и да обогати уменията им за общуване.

Т.е., освен учене, IDiaL работи и за формиране на отношение.

"Необходими са нови, алтернативни методи на обучение", допълни Димитрова от фондация "Междукултурно сътрудничество" - "Четенето очевидно не е отмряло, нито функциите на учителя, просто новото време изисква нетрадиционни методи на обучение", обясни още тя.

"Електронните методи позволяват много по-бързо набиране на информация и не можем да очакваме млад човек да прочете том от 500 страници", обясни идеята на IDiaL координарорката на проекта.

Проектът е иницииран в края 2007-ма от Фондация "Междукултурно сътрудничество" и Института за литература към БАН и се осъществява, чрез международното партньорство на 6 страни - Бълария, Великобритания, Испания, Латвия, Словения и Финландия.

Целта на инициаторите на проекта e да се изработи цялостен подход към развиване на ключовите компетентности за учене през целия живот на младите хора, като основата е литературата и иновативните методи в контекста на неформалното образование.

В периода декември 2008 г. - август 2010 г. във всяка страна е сформирана локална мрежа от асоциирани партньори, с чиято помощ продуктите са разработени и тествани в реална учебна среда.

Резултатът е учебно помагало, което е съставено на английски, а в момента се превежда и на останалите езици на страните партньори. В него са включени примери от практиката на учителите от шестте страни, както и литературни текстове, популярни в тези държави.

Предстои издаването на помагалото в електронен формат, като към диска ще бъде включен и филм.

IDiaL използва литературата за постигане на целите за иновативно и разчупено оучение, но се фокусира и върху развитието на личните, социалните и граждански умения на учениците и върху насърчаването на творческото участие в образователния процес, с помощта на литературата като инструмент.

Експерти от 16 европейски страни, сред които и България, представители на Европейска фондация за обучение и на Конфедерацията на Европейските профсъюзи са формулирали 8 ключови компетентности за учене през целия живот: общуване на майчин език; общуване на чужди езици; математически компетентности и основни
компетентности в науките и технологиите; дигитални компетентности; умение за учене; социални и граждански компетентности; инициативност и предприемачество; културно съзнание и изява.

Помагалото, изработено в рамките на проекта, е мунтифункционално ръководство, което обединява методическата рамка за комплексен подход към тези ключови компетентности, с практически предложения за учебна работа, която развива интегрирано тези основни способности за учене през целия живот.

На 8-ми септрември във Варна започна международна конференция "Диалог за ключови компетентности и литература в контекста на съвременното европейско образование", която ще продължи до 11-ти.

Срещата е организирана в навечерието на новата учебна година, за да представи проекта IDiaL, както и да запознае участниците с други европейски образователни практики, да се сподели опит и да се дискутират нови инициативи за формиране на партньорсктва в областта на образованието.

"Чрез тази конференция осъществяваме връзката между хората, които са изработили материалите - помагалото и потребителя. Бием звънеца", каза днес Димитрова.

В конферентната зала се срещат директори на училища, учители по хуманиратните дисциплини от средното училище и други представители на българските образователни институции, както и преподаватели и учени от европейските страни.

Днес е третият ден на срещата и според списъка с участниците, вече 78 души са се включили в нея, каза още Димитрова.

"Това са предимно учители от Варна", допълни координаторката на проекта - "Преподавателите са от елитни и не до там елитни училища, някои от тях раборят с деца със специални нужди, но всички са предимно учители в хуманирарни дисциплини - философия, история, литература, чужди езици и т.н., защото помагалото е специално и предимно за тях".

Именно тези преподаватели са целевата група на проекта, както и педагогическите съветници и психолози.

"Повечето от учителите са отворени да работят с нови методи", обясни още Димитрова.

"Интегрирано изграждане на ключови компетентности и диалог чрез литература" е финансиран от Европейската комисия по секторна програма Коменски, в рамките на Програмата за учене през целия живот, а конференцията се организира със съдействието на Сдружение "Център за творческо обучение" - Варна, което е асоцииран партньор по проекта IDiaL.