Правели "вино" от стафиди и захар

Новините

13-09-2010, 15:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Нов държавен стандарт ще бъде въведен за производството на вино, за да бъде правено то само от грозде, обяви земеделският министър Мирослав Найденов.

“Държавен стандарт за виното има отдавна и легалните производители го спазват. Не разбираме точно за какъв стандарт говори министър Найденов. Ние работим по БДС отпреди години, където пише какъв трябва да е целият процес на производство и какво трябва да съдържа едно вино”, обяви Димитрин Вичев, председател на Асоциацията на българските винари. Ако става обаче въпрос за премахване или ограничаване на нелоялните производители, които слагат какви ли не неща във виното, така че то да няма нищо общо с истинския продукт, то ние напълно подкрепяме министъра. Тези хора трябва да бъдат премахнати. Много производители произвеждат някакви напитки, които не са достойни да носят наименованието вино, допълни той.

През последната година според статистика сме първи в света по консумация на стафиди и захар на грава от населението. Това е така, защото нелоялните производители правят винена напитка именно от стафиди, внесени от трети страни, каза още Вичев.

Според експерти голяма част от виното у нас се произвежда с оцветители и ароматизатори. Скоро тези съставки ще бъдат изцяло забранени, а напитката ще се прави само от грозде. Идеята е да не се подлъгва потребителят от качеството на купуваната стока.  „За съжаление изгубихме голяма част от външните си пазари заради влизане на вина с качество, което не отговаря на това, което е било традиционно за България“, заяви министър Найденов.

С въвеждането на новия стандарт, ако на етикета на бутилката пише „Вино“, то трябва да бъде произведено само от грозде. По думите на винопроизводителя Слави Христозов преди години за Англия са изнасяни по 6 - 7 милиона бутилки вино годишно, но сега този пазар е загубен.