"Дневник": "Българска холдингова компания" съди фирма на Николай Банев заради "Полимери"

Архив Варна

15-09-2010, 04:42

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бившият приватизационен фонд "Българска холдингова компания" АД (БХК) съди "АКБ Форес"

на бизнесмена Николай Банев и свързани с него лица. Причината са действия на ръководството на подразделение на компанията на Банев - химическото предприятие "Полимери", отпреди две години и половина и причинени от тях щети за близо 2 млн. лв. в резултат на срив на цената на акциите му.

Това става ясно от информация в Софийския градски съд, който е един от малкото случаи на заведено дело във връзка с движение на цената на акциите на публична компания, пише "Дневник".

Делото се води както срещу "АКБ Форес", така и срещу "АКБ Актив", "Трейд техника", "Полихим България", изпълнителния директор на "Полимери" Анна Главинова и съпругата на Банев Евгения Банева.

На първа инстанция БХК губи делото, след като съдът не открива пряка причинно-следствена връзка между действията на управителния съвет на "Полимери" и спада на акциите и постановява холдинговата компания да плати всички разноски по делото в размер на малко над 6 хил. лв. Искът на БХК е бил за 100 хил. лв.

Делото е във връзка с провалилия се през пролетта на 2008 г. проект за увеличение на капитала на "Полимери", чиито акции, както и тези на БХК се търгуват на Българската фондова борса. Тогава в опит да привлече 50 млн. лв. управителният съвет на "Полимери" взе решение за увеличение на капитала от 5.3 на 55.3 млн. лв. чрез издаване на 50 млн. нови акции с емисионна и номинална стойност 1 лев на акция - значително под балансовата стойност на книжата, която беше над 40 лв. за брой.

Във връзка с тези намерения дружеството пусна и съобщение на сайта на борсата. Заради цена на новите акции, която ощетява настоящите акционери като разводнява капитала и противоречи на закона за ценните книжа (ЗППЦК), Комисията за финансов надзор блокира проекта и го върна за преработване. Ръководството на "Полимери" така и не внесе никакви корекции и намеренията в тази посока бяха замразени.

След публикуването на съобщението за увеличението на капитала, обаче, последваха масови разпродажби и срив на акциите на "Полимери" - от 7.30 лв. на 4.15 лв. за брой в разстояние на три дни, което е дало повод на БХК да заведе съдебно дело.