Разбиха група за трафик на бели робини

Архив Варна

18-09-2010, 08:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Шестима са задържани при международна полицейска операция.

Те са арестувани за трафик на бели робини, насилствена проституция, отнемане с цел последваща продажба на яйцеклетки, съобщи пресцентърът на МВР.

При международната полицейска операция, проведена на 16 и 17 септември, беше разбита организирана престъпна група, осъществяваща трафик на бели робини, насилствена проституция и отнемане с цел последваща продажба на яйцеклетки. В акцията са участвали служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” на България и колегите им от Р Гърция.

В хода на операцията са задържани шестима, от които петима българи и една румънка. Било установено, че групата действала около осем месеца, като за периода е реализирала печалба, възлизаща на стотици хиляди евро. За дадените яйцеклетки на жените били обещавани 2000 евро, а само за една яйцеклетка бандити са получавали по 25 000 евро от клиентите. Престъпната група действала чрез употреба на насилие и заплахи към жените, като по този начин ги държали в пълно подчинение и страх. Действали при изключителна конспиративност, като донорките били български и румънски гражданки. Задържан е и гръцкият доктор, който извършвал манипулациите.

Повдигнати са обвинения за трафик на бели робини, насилствена проституция и сводничество и отнемане с цел последваща продажба на яйцеклетки.

На задържаните е наложена постоянна мярка „задържане под стража”. Съгласно гръцкото законодателство всеки от групата може да получи от 10 до 20 години затвор.

Продължават съвместни действия на българските и гръцките правоохранителни органи.