Домът в Крушари е с най-висока смъртност, директорката: Тук убийци на деца няма

Животът

20-09-2010, 14:46

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Домът за деца и младежи с умствена изостаналост "Св. Николай Чудотворец" в добричкото село Крушари е с най-много смъртни случаи през последните 10 години – 56.

Това е показала приключилата проверка в домовете за деца с увреждания в страната, а данните обобщи главният прокурор Борис Велчев.

Не е направена нито една аутопсия на починало дете от Дома в Крушари, каза зам.-окръжният прокурор на Добрич Георги Коларов. Той обясни, че без аутопсия няма кой да каже каква е причината за смъртта. Коларов посочи, че към момента е образувано едно досъдебно производство - за три починали деца със счупвания на крайници.

Ще има разследване за всеки един от смъртните случаи, категоричен бе държавният обвинител. По думите му, проверките ще са трудни, но ще се водят разговори, ще се проверява медицинска документация. Георги Коларов съобщи, че в дома в Крушари няма нито една констатация за насилие над дете. По думите му, трудно може да се установи дали възпитаници на социалното заведение са починали от глад предвид на спецификата на заболяванията им.

Директорът на дома в Крушари Юлия Върбанова заяви, че не е слушала пресконференцията на главния обвинител на България Борис Велчев, не е запозната и с резултатите от проверката, която прокуратурата извърши в дома. Относно трите случая на починали деца, които са имали травми, Ю. Върбанова подчерта, че и в трите случая травмите са били констатирани години преди смъртта. Тримата са преживели в дома и са обгрижвани там средно по 15,4 години, съответно по 21, 13 и 11 години.

Относно констатацията в доклада, че в дома не са правени аутопсии на починалите, Ю. Върбанова обясни, че не е имало нормативна база, която да я задължава да назначава аутопсии на починалите. Още повече, че често се е случвало родителите на тези деца да поискат те да бъдат погребани в Крушари. От юли тази година има постановление на министър Цветан Цветанов да се правят аутопсии, добави Ю. Върбанова. „Твърдя, че в дома в Крушари убийци на деца няма. Твърдя също, че децата ни са тежко болни”, каза още тя.

Всички 99 деца от дома, с изключение на три, които са кръгли сираци, са вписани в регистъра за осиновявания. Заради тежките им заболявания за нито едно от тях няма кандидат-осиновители.