“По-добър град, по-добър живот”

Новините

22-09-2010, 07:07

Автор:

ВЕЛИН ПАСКОВ

Всичко от Автора

или гореща шанхайска разходка из ЕКСПО 2010

Още на летището в Шанхай човек разбира, че тук се провежда  ЕКСПО 2010.

Няма и един квадратен метър от всичките 6000 квадратни километра на града, от който да не струи празнично настроение. Метрото изцяло е обновено, за да облекчи подхода към изложбените площи. Специална линия номер 13 обслужва единствено и само ЕКСПО 2010 – участници, организатори, спонсори, журналисти и притежателите на билети. Всъщност по-добре е да се придвижиш под земята до центъра на изложението, отколкото да използваш такси. Въпреки огромните булеварди, движението в Шанхай е невероятно напрегнато и по нищо не го отличава от останалите забързани мегаполиси по света ... и техните задръствания

Първото си интервю за изложението направих през 2004 година във фамозната кула “Перлата на ориента”. Тогава организаторите все още говореха в бъдеще време. Сега при срещата ми с професор Джоу, Заместник Директор на Изпълнителния Комитет на ЕКСПО 2010, той уверено заяви, че всичко е завършено според обещанията, не само пред китайския народ, но и пред международните партньори. Според професора мотото “По-добър град, по-добър живот”, отразява световните тенденции в развитието на новата градска среда. Преди 200 години един минимален процент от населението е обитавал градовете, днес вече над 55% от хората по света са градски жители. Не само изложението визуализира тази идея, но самият Шанхай е най-подходящият и хармоничен пример за това. Брилянтна инфраструктура, екологична политика, целяща да запази зеленото сърце на града, строително планиране, което се подчинява на железни закони – това е модерният финансов център на Китай.

Същата организация цари и на ЕКСПО 2010. Със своята площ от 5,28 квадратни километра, това е най-голямото световно изложение в историята. В неговото сърце се издига уникалният Китайски павилион. Наподобяващ традиционната китайска архитектура и строителна технология, запазила се от векове насам, той грабва окото не само с външния си вид, но и с ярко червената си окраска, която е любимият цвят на китайците. Погледнат отдалеч, той не се натрапва със своето могъщество и импозантност, но когато застанеш в основата му, изпитваш същото, като пред теракотената армия в Сиан. Най-доброто от съвременен Китай е представено тук: култура, икономика, архитектура, наука... Не може да се изброи всичко представено. Много международни специалисти твърдят, че днес светът е свидетел на един изключителен ескперимент, който се нарича “Съвременен Китай” и успешният му резултат може да се види именно на ЕКСПО 2010. Тук са представени и провинциите на страната. Лично аз останах омагьосан от павилиона на Тибет. Наред с молитвениците, които са във всеки местен манастир, беше представена и една местна къща с цялото й обзавеждане. Множество снимки илюстрираха напредъка на Тибет редом с една от големите гордости – Цинхай-Тибетската железница.
{gallery}TURIZAM/2010-09-22-ChinaExpo{/gallery}
За да премине човек от един павилион до друг, са необходими няколко неща: здрави маратонки или желание да се вози в автобус. Аз заложих и на двете. Цялото ЕКСПО 2010 е опасано от безупречна инфраструктура, по която сновяха автобуси и автомобили. Подчинени на идеята за Зелено изложение, всички те до един се задвижват с електричество. На всяка спирка има специални зарядни устройства, които зареждат акумулаторите, докато пътниците се качват и слизат. Но не само превозните средства се зареждат. Дори и озеленяването е организирано по съвсем нов начин и, за да не тече постоянно вода от градинките, всяко едно дърво се захранва с индивидуална система от разтвори.

Така аз слязох на спирката до българския павилион и ми останаха още няколко метра. За да избегна горещото слънце на Шанхай, което започва да прежуря още в 9 часа,  използвах една от покритите пешеходни артерии. Цялото пространство под нея е свежо, защото специални устройства разпръскват над главите на хората хладна пара, която предпазва от горещия въздух. Българският павилион делеше площ заедно с още няколко страни – Албания, Армения, Азърбейджан, Грузия, Македония, Молдова и Черна Гора. За да влзеш в него минаваш под родния трибагреник. Следва разходка в три отделни епохи от развитието на страната ни. Първо минавате върху няколко римски мозайки, поставени на пода под специални стъкла. На мониторите текат пейзажи от България, а около тях има музейни експонати от по-старата ни история. Центърът на ескпозицията е фасадата на възрожденска къща, която привлича китайците да си правят снимки на издигната стълба. Те харесват и снимката на стария Пловдив, където също се щракат. Скромен асмалък в единия край напомня на българските посетители за родината, но те пък се питат какви ли асоциации си правят китайците?

Очаква се ЕКСПО 2010 да бъде посетено от 70 милиона души, най-вече от Китай. Затова би трябвало до 31 октомври да се акцентира повече на двата големи български символа – киселото мляко и розата. Преди години китайският премиер Уън Дзябао бе споделил една своя мечта: да има за всяко китайско дете по половин килограм млечни продукти на ден. А всеки чужденец, живял в Китай, знае какво означава за китайката вълшебният аромат на розата, и че тя го предпочита дори пред най-луксозния парфюм.

Не може да се каже кое е най-интересното на ЕКСПО 2010. Нужни са седмици, за да видиш всичко. Но всеки си има фаворити и моите са няколко. Единият е Датският павилион, в който имаше едно единствено нещо – оригиналната скулптура на Малката Русалка от Копенхаген. Разглобена и пренесена в Шанхай, тя беше поставена в огромна бяла зала. Нищо друго. И надали е нужно нещо повече.

Испанският павильон бе сред големите атракции. Той е изграден от 8000 плоскости от ... ракита. “Кошницата”, както го наричат, е оцветен в бежаво, кафяво и черно. Всяка една плоскост е изработена в Китай, като целта е да се докаже, че между поднебесната империя и страната на Сервантес има силна връзка.

Френският павилион – това бяха съвършените форми на идеалната френска градина плюс ледено шампанско и крем брюле в елегантната компания на Гонг Лий.

Павилионът на Великобритания, който прилича на ... Всъшност и до момента никой не е разбрал на какво точно прилича.

ЕКСПО 2010 ще бъде закрито в края на есента. Но и след това идеята за него ще бъде запазена. Всички павильони ще бъдат демонтирани, като единствено короната на Китайския ще бъде запазена. На освободеното място ще бъде издигнат най-модерният квартал в Шанхай. Инфраструктурата вече е изградена, всичко необходимо е налице за един модерен, екологичен и динамичен живот.