"24 часа": Доплащаме 20% от лечението

Архив Варна

28-09-2010, 05:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пациентите да доплащат 20% за лечението си в болница или пък да се осигуряват допълнително в частен фонд - тази идея ще се обсъжда в тристранния съвет за сътрудничество по идея на здравното министерство, съобщава вестник “24 часа”.

Концепция за по-добро здравеопазване 2010 - 2015 г. не е оповестявана публично. Още няма яснота дали пациентите ще покриват част от основния пакет или ще плащат за екстри. Доплащането да е само с допълнително осигуряване, а за социалнослабите да отговаря държавата, каза ген. Стоян Тонев, шеф на ВМА. Синдикатите реагираха бурно и казаха, че няма да подкрепят идеята в този вид.

От концепцията на здравното министерство не става ясно кой ще определя крайната цена, т.е. кой решава колко струва реално една операция или дадено лечение и дали касата ще поема от нея твърда сума или процент. Теоретично болниците могат сами да си сложат ценоразпис. Другият вариант е крайната цена да е в актуализираните клинични пътеки, които да включват и медицинския труд.

Има опасност от създаване на монопол в определени медицински области, в които работят само по 2-3 болници в цялата страна, предупреждават лекари. Те може да се договорят помежду си, да надуят цените, а пациентът със съответната диагноза няма да има избор.

Не е морално да се иска въвеждане на доплащане, а здравната каса да държи в резерва си 1,240 млрд. лв., коментира д-р Евгени Душков от КТ "Подкрепа". Първоначално се прие пари на НЗОК да отиват в резерва с презумпцията, че при нужда държавата ще даде допълнителни средства за здравеопазване, припомни той.

За обикновени операции на счупени крайници хората вадят хилядарки. "Явно е, че сега се иска не просто въвеждане, а увеличаване на доплащането. 1 800 000 и сега не плащат, а искаме да натоварим останалите с още разходи. Подменя се принципът на солидарния модел, допълни Душков.