Спасиха момче, паднало в пещерата „Голямата пепелянка"

Архив Варна

03-10-2010, 08:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Екип на Планинската спасителна служба и пещерняци извадиха 23-годишно момче, паднало от 6-7 метра височина в пещерата „Голямата пепелянка" край село Боснек.

Сигналът за инцидента е подаден в 17.40 ч. в събота. Няколко младежи, които следват спелеология, влезли в пещерата край Боснек. За единия от тях, обаче, разходката приключи злощастно. Пред Информационна агенция КРОСС дежурният в Планинската спасителна служба Иван Драгошинов разказа за блестящата работа на своите колеги:

„Нашият екип беше задействан веднага след получаването на сигнала. След това бе задействана и т.нар. група АСО – това е специализирана група за спасяване в пещери към организацията на спелеолозите. Акцията беше съвместна, под наблюдение на наш лекар. Спасяването в подобни условия не е никак леко. Това е пещера, до пострадалия се достига трудно. Не е възможно около него да има много хора, които да му окажат нужната помощ.

Изваждането му, особено при съмнения за гръбначна травма, какво бе в случая, трябва да е много внимателно и щадящо. Носилката трябва да мине през множество завои, а има и отвеси с най-различна височина.

Транспортът от входа на пещерата до долу, до шосето беше по една стръмна пътека.

Момчето беше предадено в добро състояние на реанимобила на Бърза помощ”.

Пет часа са били необходими за спасяването на младежа. В акцията са участвали шестима планински спасители и екип спелеолози. В подобни условия е много важно транспортът да бъде бърз, но същевременно щадящ, обясни дежурният в ПСС. Планинските спасители са подготвени да вършат своята работа при всякакви условия, но спелеолозите са специалисти по ориентиране и придвижване в пещерите. „В подобни случаи често си помагаме”, посочи Иван Драгошинов.