4-ти октомври - Световен ден за защита на животните

Новините

04-10-2010, 07:54

Снимка:

ЧЕТИРИ ЛАПИ/VIER-PFOTEN.BG

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Световният ден на животните ден се отбелязва всяка година на 4-ти октомври.

С този ден стартира световната десетдневка на животните.

Празникът се обявява във Флоренция през 1931 г. на конвенция на еколозите.

Този ден е посветен на животинския свят във всичките му форми и са планирани специални събития по цял свят.

Датата е избрана за Световен ден за защита на животните, защото днес е празникът на на Франциск от Асизи, природолюбител и светец, покровител на животните и околната среда.

Много църкви от цял свят изпълняват литургии в неделята, най-близо до 4-ти октомври за благославянето на животните.

Световният ден за защита на животните отдавна е надхвърлил честването на християнския светец и днес се отбелязва от хора, обичащи животните, изповядващи всички религии, всички националности и произход.

Благославянията на животните се провеждат в църкви, синагоги, както и в паркове и полета.

Mисията на Световния ден за защита на животните е да се отдаде почит на животинския свят във всичките му форми, да се отпразнува връзката на човечеството с животинското царство, да се признаят различните роли, които животните играят в нашия живот - да бъдат наши спътници и подкрепа. Те носят усещане за чудо в нашия живот, да се замислим за начина, по който животните обогатяват живота ни...

България е последната страна в Европейския съюз, в която жестокостта към животни не се счита за престъпление.

От НПО "Четири лапи"» смятат, че трябва да бъдат гласувани законодателни промени, криминализиращи насилието над животни.

"Четири лапи" е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства в осем страни, сред които и България.

Международната организация за защита на животните "Четири лапи" се обявява за въвеждането на забрана за диви животни в цирковете в цяла Европа.

Много държави вече са забранили или ограничили използването на диви животни в цирка, сред които Австрия, България и Швеция.

В момента е в ход кампанията "Спрете! Никакви диви животни в цирка!", тя обхваща Германия, Великобритания, Холандия, Швейцария, Унгария и Румъния.

В рамките на днешния Световен ден за защита на животните, неправителствената организация АФА-България» стартира от София подписка "Светлинна вълна" - поход срещу насилието над животните".