Искат да изхвърляме старите електроуреди на точно определен ден в месеца

Мисия Варна

05-10-2010, 11:35

Автор:

varnautre

Всичко от Автора


Стари електроуреди и всякаква непотребна електроника ще можем да изхвърляме безплатно и екологично на точно определена дата всеки месец.

Това разясниха шефове на фирмата „Екобатери“, които са сключили договор с община Варна за събиране и извозване на опасни отпадъци, като електроуреди, електроника, акомулатори, батерии и прочие. Става въпрос за стари печки, хладилници, бойлери, телевизори, радиоприемници, компютри и т.н.

Дата ще бъде оповестявана предварително, а фирмата ще събира непотребните неща по заявка от домовете на хората. Това разбира се ще е безплатно, като екипите ще идват до врата на жилищата. Никой обаче не ни задължава да предаваме непотребната ни техника точно на „Екобатери“. Както е известно, има фирми, които вършат същата работа и дори плащат някакви минимални суми за старите електроуреди.

От „Екобатери“ обаче гарантират, че работят природосъобразно. Фирмата няма да получава нито лев от общинския бюджет за дейността си във Варна. Тя печели от рециклирането на старите електроуреди, електрониката и изтощените батерии и акомулатори. Фирмата естествено притежава лиценз за събирането и извозването на опасните отпадъци.

Освен това във Варна ще бъдат поставени минимум 350 кошчета, които са предназначени единствено за изхвърлянето на изтощени батерии. Такива вече има в сградата на общината и в големите търговски обекти. С кошчета за батерии ще се сдобият училищата, болниците и въобще всички обществени сгради.