Селски ходжа бил лидер на атакуваната от ДАНС ислямистка организация

Новините

07-10-2010, 15:28

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Шефът на ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями" е ходжата на село Сърница Саид Мутлу, обяви пазарджишката прокурорка Нели Попова.

Той и останалите членове на нерегистрираната у нас структура били наблюдавани в продължение на две години. Преди ден МВР, ДАНС и държавното обвинение проведоха мащабна акция за прекъсване дейността на организацията в няколко села в районите на Смолян, Велинград и Гоце Делчев. Иззети бяха 30 чувала с доказателства - литература на арабски, която бе обявена за ислямистка, документи, доказващи незаконното финансиране на организацията, пари в брой, сред които и арабски банкноти, компютри. Нахлуването в селата предизвика недоволство сред местните жители, които според властите са се опитали да осуетят акцията.

По думите на прокурорката българският клон на организацията е учреден в Истанбул и разполага с програма, "чиято дългосрочна цел е ислямизация". Иначе "Ал Уакф Ал Ислями" е учредена в холандския град Айндховен и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия. Саид Мутлу разполагал с лектори, които обучавали момчета и момичета срещу месечно възнаграждение, а подрастващите се наблюдавали от платени застъпници. Организацията държала квартири за пропаганда в Благоевград, Пловдив и София.

Според министър Божидар Димитров през 1994 г. е била отказана регистрация на ислямистката организация. Въпреки няколкото "последни предупреждения" от премиера Борисов, които вече предизвика с непремерени изявления, министърът за българите в чужбина не се стърпя и коментира, че е логично ДАНС като сериозна организация да не предприема стъпка, която може да разклати етническия мир у нас, а да докладва по тази операция единствено на премиера и вътрешния министър, без да вдига шум.

Главният секретар на мюсюлманското вероизповедание Хюсеин Хафъзов твърди, че организацията е съществувала в България, но е била закрита със съдебно решение "и оттам насетне не е провеждала никакви мероприятия или никаква дейност". Имамите в България планират среща, на която ще обсъдят декларация с настояване за извинение от управляващите както към всички семейства, чиито домове са били претърсени, така и към действащите имами, които били "гарантът за спокойствието и психическото равновесие на мюсюлманите".