Yoga Jam - концерт или сбирка на сектанти?

Мисия Варна

09-10-2010, 19:28

Снимка:

СНИМКИ: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тази вечер в Спортна зала се провежда безплатният концерт Yoga Jam. Навън протестират представители на Варненска и Великопреславска св. митрополия и активисти на партия "Атака".

Според организаторите на Yoga Jam от фондация "Изкуството да Живееш" и доброволците от "Да, ние можем", концертът е културно, некомерсиално събитие, организирано от доброволци в подкрепа на духа на интер-културната хармония и толерантност.

Те насърчават към воденето на здравословен и същевременно модерен, забавен и динамичен начин на живот.

Не така мислят обаче от варненската митрополия. Тази вечер, докато се провеждаше концертът във Варна, религиозни представители на църквата протестираха отпред, неочаквано подкрепени от членове на партия "Атака".

Според отец Дончо-говорител на Варненската и Великопреславска света митрополия, зад концерта стои скритата пропаганда на религиозно движение, а институциите и изпълнителите, които са застанали зад Yoga Jam, са некомпетентни.

По думите на отец Дончо, медитациите, които се осъществяват по време на концерта, ще доведат дорелигиозен култ на младите хора към внушенията на индийския гуру Шри Шри Рави Шанкар (основателя на "Изкуството да живееш").

Според него плакатите за концерта не информират за това кой организира събитието и какво стои зад него. Зад послания на английски език се скриват истинските мотиви на религиозната организация, а именно - култ към непозната чужда религия. Освен това тук се рекламират платени курсове на организациите, подкрепящи събитието.

"Адресатът на Yoga Jam са тийнейджърите. Аз не съм против всеки да избира своята религия, но това трябва да става открито с информиран избор", обясни отецът пред ВарнаУтре.бг.

Църквата е против това, че, за да влезе на концерта, всеки младеж трябва да даде имената си и личен имейл. По този начин чрез електронна поща младежите по-късно ще бъдат вербувани за религиозното движение, смята църквата.

"Българската православна църква излиза със своето лице, без да се прикрива и дава знак, че иска да помогне на учениците. На нас ни се отказва това право - да преподаваме религия в училище, а тук се допуска религиозна пропаганда", каза отец Дончо.

На протеста пред Двореца на културата и спорта присъстваха представители на всички варненски храмове - "Тук са отец Василий, отец Илия, отец Анастасий, отец Петко, отец Цветан и много други, от всички храмове във варна - Катедралния, "Свети пророк Илия"...от всички", каза още говорителят на митрополията.

Представители на "Атака" са разбрали за протеста им и сами са решили да го подкрепят, обясни още той и завърши с думите: "Ние не сме против самия концерт, а срещу скритата религиозна реклама".

Камлиш, доброволец от Индия и учител към "Да, ние можем" и "Изкуството да живееш", обясни пред ВарнаУтре.бг, че се радва за този протест, защото така "Изкуството да живееш" ще набере още по-голяма популярност. Той подчерта, че досега в България са усетили само подкрепа и се радва, че този по-нестандартен начин на забавление е посетен от много млади хора.

"Ние се занимаваме с благотворителност. Помагаме на хората да се освободят от заобикалящия ги стрес", казва Камлиш и допълва, че тези курсове са платени, "Защото ние инвестираме тези пари обратно в хората. Как можеш да помагаш без да имаш финансиране", казва той.

Камлиш не пожела да сподели каква религия изповядва, защото не смята, че това има връзка с Joga Jam.

Според него причината за протеста е тази, че има няколко неинформирани хора, които не знаят, че Yoga Jam иска да пропагандира здраве и наслада от живота.

Припомняме, че на концерта не се допуска употреба на алкохол, цигари или каквито и да било интоксикиращи вещества. Изпълненията на Джанго Зе, Уикеда, Спенс, Деси Добрева и много други се редуват с медитации и демонстрации на дихателни техники.

Петър Моллов от организаторите твърди, че се радва на вниманието на митрополията и очаква този протест да привлече още повече хора на предстоящия концерт в София.

Пред ВарнаУтре.бг той каза, че е говорил лично с отец Василий и им предстои среща утре, по инициатива на отеца.

Вашня, доброволка от Хърватска, един от 30-те души, които са обучавани по програмата за млади лидери "Да, ние можем", каза: "Щастлива съм, когато виждам млади хора, които подскачат,  танцуват, усмихнати и щастливи без да са интоксикирани". Тя каза още, че е християнка, но не иска да смесва двете неща - музика и религия. "Joga Jam предлага приятелство и подкрепа безплатно. Тук няма пропаганда", каза тя.

"До известна степен съм съгласен, че има скрита пропаганда и промивка на мозъците, но в момента църквата е тази, която си прави реклама. Техният авторитет, по подразбиране, че са посланици на Исус, е тяхна измислица", казва 29-годишният Димитър Димитров от Варна, който е дошъл на концерта. "Има скрита реклама на курсовете, има и внушения, не мога да го отрека", каза още той.

Меджувременно вън група млади хора споделиха, че няма начин да им промият мозъците, но са наясно, че вътре се прави реклама на курсове. "Всичко е пълна пародия. И концертът, и протестът", сподели младо момче, докато друго обясняваше, че си е изгубило марихуаната: "Какво ме питаш какво мисля за концерта, не мога да си намеря коза", каза младежът.