"Труд": “Софийски квартал” плава в язовир “Въча”

Архив Варна

23-10-2010, 06:49

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

С необозначено на картата на страната градче от вили, само че насред водата, може да се похвали язовир “Въча” (бившият “Антонивановци”, пише "Труд". 

Местните го наричат “Софийския квартал” заради скъпите джипове, паркиращи по брега, повечето със софийска регистрация. Някои от вилите са цели къщи. Някои от тях са обзаведени луксозно като за 5 звезди.

Бариера и зло куче пазят подстъпите към понтоните. Кой и кога идва и какво се върши на вилите, никой не знае, но се носят упорити слухове, че на някои плаващи къщи има тайни сбирки на големци, босове от сивата икономика и оргии.

Че във водното градче не ходят само белобради старци, които да си мятат въдицата и да гледат благо гънките на баирите наоколо, стана ясно покрай разигралата се през ноември м.г. кървава драма на една от вилите - “Персенк”, на която Виктор Траянов застреля Борис Сбирков и Мартин Кичуков. Една от версиите за кървавия екшън, в който участваха общо 5 души, е спор за сделки с недвижими имоти. Собственикът на понтона Валентин Пеев има бизнес в София. 31-годишният мъж се занимава с недвижими имоти и консултантска дейност. От 1996 до 2001 г. работил като митничар на аерогара София, а след това и в Драгоман, но се отказал сам от професията. Убиецът бил известен като състезател по самбо, работел като охранител. Двамата убити са шофьор и икономът на понтона.

Собственикът на понтона и негов приятел успели да избягат с моторна лодка. Сега по драмата предстои съдебна сага.

Плаващите вили на язовир “Въча” стават все повече, въпреки че според експерти застрашават сигурността на водните съоръжения. При скъсване на закотвянето те можело да потеглят към стената на язовира и да повредят преливника. Понтонът, на който стана двойното убийство, е един от най-атрактивните. Местните разказват, че през 2001 г. той е бил продаден от бизнесмена Валентин Моллов на полицай, който пък го препродал на адвоката Киро Киров, син на бившия шеф на Апелативния съд в Пловдив Здравко Киров. Младокът Валентин Пеев купил плаващата база от него. Докато в едната вила се стреляха, в съседство ударно се строеше друга вила.

Историята на останалите плаващи бази в язовира е в мъгла. До скоро се разказваше, че и рапърът Ванко 1 преди години имал малък понтон на язовира, но го продал. Понтон във “Въча” има и собственик на цех за бутилиране на минерална вода, а наблизо е хотелът на бизнесмена Николай Чилингиров.

В началото на тази седмица “Басейнова дирекция-Пловдив” започна 8 административни наказателни производства срещу собственици на плаващи бази в язовир “Въча” за нарушения на Закона за водите. Става въпрос за неспазване условията по разрешителни, съобщи шефът на “Басейнова дирекция” Атанаска Тунтова. По тях предстои издаване на наказателни постановления, като предвидените санкции по закон са от 500 до 2000 лева.

За водоема има 21 издадени разрешителни от МОСВ, но реално са изградени 17 плаващи бази. При проверката обаче се установява, че в язовира има още 5 незаконни плаващи бази. От тях две понтонни вили - на Николай Стойчев и “Фиш фарм” ООД - Пловдив, са в процедура по издаването на разрешителни за ползване на воден обект. Останалите три фирми са без разрешително и без стартирала процедура за издаването им. Това са плаващата база “Персенк”, собственост на “Димкос 2008” ЕООД - София; съоръжения за риборазвъждане - садки, собственост на “Билдекс” ЕАД - Пловдив, и плаваща база “Давид”, собственост на Анхел Луис Искиеро.