Предимно млади полицаи протестират днес

Архив Варна

24-10-2010, 10:02

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Около 50 полицаи протестират днес пред сградата на Областната дирекция на МВР във Варна.

Недоволните са предимно млади хора - мъже и жени, средно между 25 и 35 години. В групичката не се вижда нито един служител на реда с голям стаж. Протестиращите са на паркинга между сградата на полицията и щаба на флота, някак сврени между колите там. Няма лозунги, възвания и скандирания. Повечето носят пластамасови чаши с кафе. "Хората са тук, за да изразят недоволството си от лошите материални условия, в които работят", обясни синдикалният лидер Генади Димитров. Сред исканията на полицаите са още адекватно заплащане на извънредния труд, запазване на социалния им статус и предвиждане на средства за дрехи и консумативи. Протестът продължава и в следващите 3 недели - на 31-ви октомври, на 7-ми и 14-ти ноември.

По повод на протестите вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че се прави всичко възможно най-вече да се запази социалната стабилност на служителите както и техните заплати. Той припомни, че са предвидени 50 млн. лв. за  бюджета на МВР за догодина. Цветанов заподозря политически отенък в исканията на синдикатите.

Според заместника му Павлин Димитров пък полицаите имат право на протест, но без да нарушават своите функции и да спират работата си.