Комисията „Кушлев” наложи възбрани и запори на Красьо Черния за над 1 млн.лв.

Архив Варна

26-10-2010, 12:21

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (т.нар. Комисия “Кушлев”), е наложила обезпечителни мерки по бъдещ иск за отнемане в полза на държавата имущество в размер на 1 058 956, 58 лева на Красимир Георгиев от Плевен, по-известен като Красьо Черния.

Срещу Красьо Черния се води досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 255, ал. 3, вр. ал.1, т.1 и т.2 алт., вр. чл.26 от НК.

Престъплението, за което проверяваното лице е привлечено като обвиняем, попада в обхвата на действие на заккона, по който действа комисията „Кушлев”. Оттам са преценили че са налице достатъчно доказателства за несъответствие между стойността на придобитото имущество и декларираните приходи на проверяваното лице в размер на „значителна стойност“ по смисъла на закона. Налице е законовата презумпция  , че имуществото е придобито от престъпна дейност, доколкото установените законни източници на доходи по отношение на проверяваното лице не са достатъчни за придобиването му.

От Комисията “Кушлев” са поискали от съда налагане на обезпечителни мерки, а Софийският градски съд е допуснал възбрана върху апартамент с площ от 185,50 кв.м. в гр. София; поземлен имот с площ от 4 108 кв.м. в гр. Шумен, ведно с построените в него 5 сгради, 3 броя паркоместа в гр. София; право на строеж на офис в гр. Плевен; запор върху дялове от капитала на 4 търговски дружества и на всички банкови сметки в България.

Комисията ще внесе искова молба в съда за отнемане в полза на държавата на имуществото на ответника, след влизане в сила на присъда за извършени престъпления