Светла Петрова: Стига мокри поръчки в медиите!

Архив Варна

27-10-2010, 10:13

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Стига мокри поръчки в медиите! и Семейството ми има нужда от подкрепа, като тази, около която се обедини цяла Англия в защита на хулигана Майкъл Шийлдс, обвинен, че без малко не е убил човек на Златни пясъци.

Тези два призива отправи днес в ефира на бТВ журналистката Светла Петрова. В емоционално интервю в сутрешия блок тя съобщи, че случващото се с нея и семейството й е поръчка, с която се цели да им бъде оказван натиск – на нея, като на популярно лице от влиятелна медия, и на съпруга й, като политик и евродепутат. Скандалът и неговата предистория припомня публикация на bulgaria-news.bg днес:

Припомняме, че преди 7 години синът им Владимир беше арестуван в Испания по подозрение, че осъществява трафик на хора и склонява момичета към проституция. Той прекара 40 дни в ареста, а след това по нареждане на испанските власти остана още 2 години в страната, като през цялото време живя под наем и на издръжка на родителите си с българското посолство в Мадрид.

В понеделник вестник ”24 часа” публикува информация, че прокуратурата в испанския град Алмерия иска 10 години затвор и глоба от 20 хил. евро за Владимир Илчев.

Според публикацията това е съобщено от регионалния вестник ”Идеал”.

По повод тази публикация Станимир Илчев казва, пак за ”24 часа”: ”Владимир няма да прави коментар по въпроса, преди да е уведомен официално от съда в Алмерия. Той е напълно невинен. Ако ще има процес, това е нещо, което чакаме повече от 7 години. Нашето семейство сътрудничи по своя инициатива със следствието в Испания. Благодарение на това там научиха, че синът ми не е руснак, за какъвто го смятаха. Владимир замина за Испания като служител на фирма ФСО. (Тя е собственост на Лиляна и Камен Червенякови. Камен е племенник на Младен Червеняков, правосъден министър в кабинета на Жан Виденов - бел. ред.). Пътуването през 2003 г. до Испания бе по проект на ФСО, консултирано лично от г-жа Валентина Серафимова от Министерството на икономиката, отговаряща за връзките между България и Испания. Проектът бе за сътрудничество между фирми от двете страни в развлекателния бизнес. Синът ми замина за Испания с командировъчно, издадено от същата фирма, в качеството си на преводач като човек, владеещ отлично испански език. Мое лично разследване установи, че има умишлен опит за лъжесвидетелстване срещу Владимир от страна на български гражданин. Аз много добре знам кой е този човек”, завършва евродепутатът.

(В сутрешни блок на бТВ тази сутрин той разказа, че непосредствено преди ареста на сина му през 2003-та година той бил заплашен по телефона, че ако не напусне парламента да внимава какво ще се случи с някой от близките му. Година по-късно пък непознат мъж дошъл да моли депутата за работа и уж случайно му разказал за младеж, осъден несправедливо в САЩ по обвинение като това на сина на Илчеви. Мъжът си тръгнал след разказа и не се появил повече, за да види какво е станало с молбата му за работа. бел. ВарнаУтре.бг)

Според публикации в медиите, Владимир Илчев е работел в нощния клуб "Табу" ( на "жълтите павета" срещу Парламента), където момичета са били предлагани на клиентите като жива подложка на плодови салати, съществували са и тайни стаички за задоволяване на всякакви каплризи на гостите.

Днес Светла Петрова обясни, че нейни колеги са

опитали в деня на публикацията да намерят съответното съобщение на сайта на испанския вестник, но там нямало такова. Ден по-късно, т.е. след публикацията в ”24 часа” текстът се появил.

Според нея така е станало, защото българските поръчители на ”мръсната поръчка” са имали нужда от технологично време да преведат своя текст и през съответните специални канали да го наложат на вестника в Алмерия. Според Светла Петрова никой не е виждал нито обвинителен акт, нито каквото и да е друго доказателство, че по случая отпреди 7 години изобщо има някакво движение. Тя смята, че темите в последните две предавания ”Сеизмограф” са засегнали нечии интереси и хората, които още през 2003 г. са искали да притискат нея и съпруга й, отново са използвали стария си ”коз”.

На 16 октомври в предаването участваха първо Симеон Дянков и Мартин Димитров, а след това

по повод пускането на Алексей Петров под домашен арест в ефира спориха Николай Колев-Босия и Явор Дачков.

Седмица след това същата тема е продължена от Татяна Дончева и от бившия вътрешен министър Емануил Йорданов.

В ефира на сутрешния блок се включи и главната редакторка на ”24 часа” Венелина Гочева, която отрече вестникът да е замесен в ”мокра поръчка”. Според Гочева вестникът е публикувал само факти, но не каза, дали обвинителен акт наистина има или това е спекулация, независимо кой е поръчителя. Всъщност, тя не можа да защити тезата си, защото беше прекъсвана от Светла Петрова.

Вероятно в утрешния брой на вестника ще бъдат извадени всички основания на "24 часа" да публикува информацията.

Страстно и безапелационно Светла Петрова призова журналистите да не изпълняват мокри поръчки и да бъдат смели и честни "като нас тримата", имайки предвид себе си, Ана Цолова и Виктор Николаев. Това прозвуча твърде самонадеяно и предизвикателно от ефира на телевизия, често обвинявана в изпълняване на "мокри поръчки" и в манипулации, заради корпоративните интереси на своя доскорошен "консултант" Красимир Гергов, монополост на рекламния пазар в България.