Оборотът от три хотела пак заложи бомба на Шванца

Архив Варна

28-10-2010, 18:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Три хотела на Златни пясъци и меракът за контрол върху тях запалиха днес фитила на втора бомба, заложена за варненския плейбой Николай Иванов-Шванца.

Тя избухна на метри от него и го изпрати в болница с леки наранявания от парчета метал по краката. Взривът беше поставен под дясната врата на Тойота корола  - току до седалката вдясно от водача - тъкмо на мястото, където сядал Шванца, возен от бодигарда си - 44-годишния каратист Любен Костов. Регистрираният на името на столична лизингова компания автомобил бил паркиран непосредствено до градинката на някогашното читалище "Маяковски". Тук има детска площадка, а основно училище "Стефан Караджа" е на отсрещния тротоар.

Около 10 и 15 сутринта Шванца и охранителят му излезли от фитнес салон "Чани", посещаван повече от състезатели и хора, сериозно занимаващи се с културизъм, отколкото от персонажи на жълтата преса. На метри от колата Костов дистанционно деактивирал алармата и бомбата избухнала. Взривната вълна изпотрошила стъклата на съседните коли, но тойотата не е пострадала сериозно. Няма и ранени сред минувачите. Сериозно изплашен и поодраскан от летящи парчета метал, Шванца бил отведен от приятели, за да му бъде оказана медицинска помощ. Той не е постъпвал за лечение в близката МБАЛ "Св. Анна", където е и спешното отделение на Варна.

Въпреки незначителните щети самоделката отвори много работа на полицията, която отцепи района за близо 5 часа и хвърли целия спецкапацитет на варненското ОДП в огледа. Причина за това е фактът, че днешната бомба е втора в биографията на Шванца, при това само през този месец.

Преди 3 седмици друг самоделен взрив гръмна в Цветния квартал и изпочупи керемидите в къщата на ул. "Нарцис" 11, в която живее 57-годишният Радко Славчев Иванов–Радул. Негов съсед е синът му - Шванца, който дължи прякора си на Кевин Шванц - най-бързия мотоциклетист на планетата от началото на 90-те години. Подобно на идола си, който е цар на отличния баланс при завоите на пистата, малкият Ники се посвещава на моторите и дори постига успехи на състезания в цялата страна. Днес кара беемвета в различни версии. Има син от привлекателната брюнетка Сашка. Преди 2 години се забърка в скандално дело за побой. Апетитни за клюкарските издания са и последните му връзки с нежния пол - бившата изгора на Слави Трифонов - Магдалена, както и вокалистката му - Александра Раева. След това - вдовицата на Георги Илиев - Мая.

Бащата Радул е собственик на легендарната дискотека "Бонкърс" на Златни пясъци. Преди 6-7 години държеше и бистро в центъра на Варна с името "Вагабонт".

Николай, също като баща си, се е пробвал в туристическия бизнес - държал заведения в хотел "Шипка" на Златни пясъци. Мнозина от близките до Мая Илиева бизнесмени са склонни да обвиняват Шванца за решението на вдовицата догодина лично да се заеме с управлението на  хотелите "Гладиола", "Гладиола стар" и "Акация" на Златни пясъци. Официално те са обявени за продажба от няколко години. Въпреки това продължават да са в активите на фирмата "Съни Сенд" ЕАД. Едноличен собственик на капитала му е ЕТ "Георги Илиев-Мая Илиева", фирма изцяло принадлежаща на Мая Илиева. Именно този опит на варненеца да наруши статуквото в управлението на хотелите от близки до Георги Илиев местни бизнесмени стои в дъното на двете акции за сплашването му, твърдят столични криминалисти, които консултират варненските си колеги по отношенията в любовния триъгълник Мая Илиева - Шванца - ВИС.