Музиката лекува стрес и зъбобол

Архив Варна

30-10-2010, 13:08

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Да сте се чудили защо хиляди хора по улиците на големите световни столици прекарват деня със слушалки в ушите? Млади и стари, богати и бедно облечени - забързано преминават край вас, седят на отсрещната седалка в метрото, чакат на опашката в любимото ви кафе...

Помежду им има нещо, което го обединява, те знат една тайна, която ги прави по-добри, по-спокойни и по-мъдри. Знаят, че музиката е чудодейно средство за облекчаване на стреса.

Говорейки за музикална терапия, трябва да отбележим, че всеки има различен вкус за музика. Слушайте само музиката, която ви кара да се чувствате комфортно. Ако дисциплинирано принудите себе си да слушате „релаксираща” музика, която не ви е по вкуса, може да се сдобиете с още една порция стрес, вместо с успокоение.

Музиката винаги е била велик лечител. Още в Библията се посочва, че Давид успокоявал гнева си срещу цар Саул, свирейки на своята арфа.

Музиката значително променя нашето настроение и облекчава стреса, действайки на няколко различни нива. Според много експерти, успокояващото действие на музиката се дължи на самия ритъм, дори и да е едва доловим и да не го усещаме. Те изтъкват факта, че, когато сме били още в майчината отроба, сме се „вдъхновили” от нейния сърдечен ритъм. Вече порастнали, когато слушаме музика, тя ни облекчава, вероятно защото я асоциираме със сигурността, защитеността и успокоенеието на майчината утроба.

Музиката със сигурност е едно от най-сигурните средства да преборим стреса. Всяка музика обаче влияе по различен начин.
Проведени са редица обстойни проучвания на психологичните реакции на индивида към различните видове музика. Резултатите са доста изненадващи. Много от т.нар. „медитационни музики” предизвикват враждебна електроенцефалограма  (Запис на електрическата активност на невроните в мозъка, направен с електроенцефалограф), точно както хард рокът и хеви метълът.
Другият изненадващ факт е, че много ритми от келтската и индианската музика, както и много силни барабани, или флейта, са изключително успокояващи.

Най-проницателното откритие е, че каквато и да е музика на живо, дори силна или неритмична и фалшива, има изключително благотворно влияние. Веднага щом е доловен подходящият звук се забелязва синхрон между двете мозъчни полукълба. Позитивният ефект от музиката е особено силен при хора, които я създават.

Сред първите промени, преборващи стреса, които настъпва, щом чуем определен тон, е увеличаване на дълбочината на поемане на въздух.

Освен това, организмът ни ускорява производството на серотонин – хормонът на щастието.

Доказано е и, че музиката намалява болката при стоматологични интервенции.

Тихата и едва доловима музика като фон по време на работа, също намалява стреса. Открито е още, че музиката забавя пулса и повишава телесната температура – симптоми на успокоението и отпускането. Според изследванията, релаксиращите терапии стават много по-ефективни, ако се комбинират с подходяща музика.

Както вече споменахме, няма определена музика, подходяща за всеки. Хората имат различен вкус. Важно за терапията е да слушате музика, която ви харесва. Ето и основните насоки за максимален ефект от музикалната терапия

•    За премахване на стреса – пуснете си релаксираща музика (според вашия вкус), легнете в удобна поза на легло или на пода за 20 минути, в близост до тонколоните. За по-голям ефект използвайте слушалки – така ще се концентрирате по-добре и ще избегнете разсейване.

•    Изберете музика с бавен ритъм – по-бавен от естествения сърдечен ритъм (72 удъра в минута). Песен с повтарящ се елемент или ритъм е по-ефективна при много хора.


•    Докато слушате музиката, позволете й да Ви „облее”, „отмивайки” стреса от ежедневието. Съсредоточете се върху Вашето дишане – опитайте се да го задълбочите, забавите и направите равномерно. Обърнете внимание на тишината между отделните ноти – по този начин ще избегнете анализирането на музиката и ще се отпуснете по-пълноценно.

•    Ако имате нужда да стимулирате тялото си, пуснете си бърза музика, вместо бавна и успокоителна.


•    Ако сте неспокойни, подходящо е музиката да Ви е добре позната – например любима песен от детството ви, или стар любим хит. Познатото вдъхва спокойствие.

•    Правете си разходки, слушайки любимата си музика през слушалки. Вдишвайте и издишайте в тон с музиката. Изключително мощно средство против стрес, комбиниращо физическо упражнение, музика и околни образи.


•    Слушането на звуци от природата, като морските вълни, или потрепване на листата на дърветата, също успокоява. Правете си разходки по 15 – 20 минути по плажа или тиха пътека в гората. Ако няма къде да го правите, в музикалните магазини се продават множество записи на естествени звуци от природата.