Световната банка: Бизнес климатът в България не се подобрява

Архив Варна

04-11-2010, 07:13

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Откакто на власт е правителството на Бойко Борисов, България е паднала от 46-о на 51-во място в света по комфорт за правене на бизнес.

Това показва най-новото изследване на Световната банка Doing business 2011, цитирано днес от вестник "Сега". То се прави от 8 години и сред неговите създатели е и финансовият министър Симеон Дянков, който като служител на банката е работил по критериите.

Изследването обхваща 183 икономики от всички континенти, като отчита нивото на данъците и таксите, бюрокрацията при сдобиване с разрешителни, регистрирането на имот и др. Doing business се чете внимателно от инвеститорите по света.

Според новата класация оазисите за правене на бизнес са Сингапур, Хонконг и Нова Зеландия. На практика България запазва позицията си от 2009 г., но се е влошила спрямо 2008 г., когато бе на 46-о място. Турция, Румъния, Чехия, Полша са след нас, но повечето членки на ЕС ни превъзхождат значително. Пред нас е дори Македония.

В таблицата на малкото си успехи за т.г. България фигурира със свалянето на пенсионните осигуровки с 2 процентни пункта и на капитала за регистриране на ООД от 5000 на 2 лева. Но от 2011 г. осигурителната ставка ще бъде вдигната с 1.8 пункта по предложение на кабинета. Останалите държави, които са свалили осигуровките, са Канада, Унгария и Португалия.

България е в челната десетка (на 6-о място) на планетата по прогрес в облекчаването на данъкоплатците наред с Канада, Македония, Китай и Унгария. Тук се имат предвид както ниският плосък данък за доходите, така и работата по събирането на данъци. Въпреки това не сме сред десетте страни, в които плащането на данъци е най-лесно - там са Ирландия, Канада, Китай, Кувейт.

Тазгодишното проучване неочаквано поставя България на 7-о място в света по лесен достъп до кредити след Малайзия, Хонконг, Китай, Англия, Австралия и ЮАР. Нещо повече - излиза, че у нас е по-лесно да вземеш кредит, отколкото в САЩ. Оценката се базира на дела на фирмите и гражданите, които имат заеми, наличието на единен кредитен регистър и частни бюра с подобни функции, обхвата на информацията в тях, законовата база за гаранциите, обезпеченията, фалитите и т.н.

Според авторите на изследването България е сред държавите, в които интересите на дребните акционери са най-добре защитени наред с Франция, Ирландия и Китай. Това също е изненадваща похвала, особено на фона на последните трусове на фондовата борса с фалита на "Мостстрой" и странната раздяла на холдинг "Пътища" с печеливши дъщерни фирми в полза на анонимни офшорни купувачи. Тези събития поставиха под съмнение работата на Комисията за финансов надзор.

Проучването очевидно не е хванало тези проблеми, но все пак коментира, че у нас сделките със свързани лица на борсата и изясняването на конфликта на интереси се нуждаят от повече светлина. Изтъква се още, че страната ни е аутсайдер по отношение на отговорността на директорите на фирми - по този показател сме в компанията на Суринам, Зимбабве, Беларус и Маршалските острови. Най-отговорни са мениджърите в САЩ, Словения, Сингапур, Канада, Израел.

Условията, които България дава на строителните предприемачи, не са особено добри, твърди изследването. При световния отличник Дания процедурите за сдобиване със строителна виза са само 6, докато у нас са нужни 24 подписа и печати. В Сингапур строителна виза се издава за 25 дни, в САЩ - за 40, а у нас същото отнема 139 дни. Има и по-лошо - в Бразилия са необходими 411, в Русия - над 500 дни, а в Кипър - 677.

Изследването показва още, че в Германия и Австрия фирмите чакат само 17-25 дни за свръзване с електромрежата, в Чехия губят 279 дни, в Русия -300. За българските предприемачи средният срок за присъединяване е 137 дни.