"Дневник": КФН готви двойно увеличение на таксите си и въвеждане на нови

Архив Варна

05-11-2010, 06:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Комисията за финансов надзор (КФН) подготвя двойно увеличение на всичките такси, които заплащат поднадзорните й лица, а освен това планира да въведе и над десет нови.

Това става ясно от внесен за съгласуване в Министерството на финансите и правителството проект за нова Тарифа за таксите на регулатора, с които "Дневник" разполага.

Промяната ще засегне всички участници по веригата - инвестиционни посредници, управляващи дружества, фондове за имоти и вземания, публични компании, борсата, застрахователи и пенсионни компании.

Ефектът от повишените такси ще е противоречив за крайните клиенти, като според представители на посредниците те едва ли ще натоварят инвеститорите, търгуващи през тях. По-скоро ще свият още повече маржовете си. Някои експерти обаче не изключват промените да доведат до повишение в цените на застрахователните полици.

Източници на "Дневник" от финансовото министерство заявиха, че целта на КФН е с новите такси да бъде компенсиран недостигът в държавната й субсидия, който е 4.3 млн. лв. Още при подготовката на държавния проектобюджет регулаторът поиска 9.6 млн. лв. трансфер от държавата, при което от финансовото министерство отпуснаха сумата от миналата година - 5.3 млн. лв. (виж таблицата).

Сред мотивите за готвения ръст на таксите е бил и фактът, че те не са били променяни от създаването на единния регулатор през 2003 г., за който период е натрупана значителна инфлация.

Първоначалната идея е била дори за още по-драстично повишение на тарифата и преминаване на самостоятелна и независима от държавния бюджет, но с оглед на влошеното състояние на участниците на капиталовия пазар, които трябва да поемат промяната, тя е била ревизирана. "Не мога да коментирам неща, които са на ниво проект. Това е решение, което ще вземе Министерският съвет", заяви единствено пред "Дневник" председателят на КФН Стоян Мавродиев.