Аню Ангелов: Българската армия ще наброява 37 хил през 2014 г.

Архив Варна

21-11-2010, 12:54

Снимка:

SOFIA PHOTO AGENCY

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че от 44 хиляди сега, Българската армия ще бъде намалена до 37 хиляди към края на 2014 г. - това предвижда реформата, залегнала в "Бялата кника за отбраната", съобщи БНР.

"Тоест 7 хиляди души трябва да съкратим, от тях 5700 са военнослужещи на активна служба и 1300 цивилни служители, но заедно с това възвръщаме възможност за допълнително окомплектоване на българската армия с резервисти - 3000-3500, вместо военнослужещи на активна служба, който с много по-малко средства се поддържа в готовност за доокомплектоване на активните сили и средства на армията", заяви министър Ангелов.

Министърът на отбраната не е говорил тези дни с президента Георги Първанов по темата за нов началник на военното разузнаване.

Ангелов каза, че има предложение за временен началник, след като президентът не издаде указ за назначаването на комодор Валентин Гагашев.

"Нещата отиват на, както каза той, това е едно разумно решение, един от заместник директорите да бъде изпълняващ длъжността. Аз го знам кой е, но ще го кажа, когато го назнача. Нека да изчакаме още десетина дена, тъй като всички заместници трябва да са си на местата, новият заместник сега приема своята служба. Знае се човекът, имам решение за това и ще бъде съобщено когато му дойде времето. Аз смятам, че ще бъде решен, може би сега временно, а по-късно и за постоянно", каза Ангелов.