"Сега":PayPal блокира сметката на WikiLeaks

Архив Варна

05-12-2010, 06:25

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Системата за разплащане PayPal блокира текущата сметка на проекта WikiLeaks. Това става ясно от съобщение на самата система за разплащане.

Като причина за блокирането се изтъква, че дейността на WikiLeaks попада в параграфа от правилата на системата, които забраняват разплащания за незаконна дейност. За каква точно незаконна дейност става дума в съобщението не се споменава. Представители на WikiLeaks до момента не са коментирали случая. Сайтът е регистриран като организация с нетърговска цел и до момента се издържаше от дарения, превеждани именно чрез PayPal.

WikiLeaks е поставен под сериозен натиск напоследък заради публикуването на секретни и поверителни грами на американски дипломати от целия свят до Държавния департамент и американските спецслужби. Преди няколко дни основният адрес wikileaks.org също бе блокиран и впоследствие бе преместен на швейцарския домейн wikileaks.ch. Но както съобщава Шпигел онлайн и този адрес е блокиран от американска фирма.

Основният домейн бе блокиран според решение на американската компания EveryDNS, която се мотивира на хакерски атаки, които пречели изобщо на работата на компанията по обслужването на останалите адреси.