Полански взе награда най-добър режисьор на Европейските филмови награди

Архив Варна

05-12-2010, 10:28

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Роман Полански спечели в категорията за най-добър режисьор при раздаването на 23-тите Европейските филмови награди снощи в Талин.

Полански бе отличен за своя политически трилър "Писател в сянка" (The Ghost Writer).

Филмът е копродукция на САЩ, Германия, Франция, Великобритания и това и дава право да участва в Европейските кинонагради.

Лентата спечели три награди - за най-добра филмова музика, за най-добър сценарий (Робърт Харис и Роман Полански) и за най-добро художествено оформление (Албрехт Конрад).

Юън Макгрегър грабна наградата за най-добър европейски актьор за същия филм. В лентата той си партнира с Пиърс Броснан, Джеймс Белуши, Ким Кетрал, Оливия Уилямс и други. Интересно е участието на 95-годишната кинолегенда Илай Уолък.

Адаптацията по романа на Робърт Харис от 2007 „Сянката” е завръщането на Роман Полански на голям екран след петгодишно отсъствие.

Филмът разказва за бивш британски премиер, разследван за военни престъпления и подлагане на заподозрени терористи на мъчения.

Филмът вече осигури на Полански наградата за най-добър режисьор "Сребърна мечка" на Берлинския международен кинофестивал през февруари тази година.

Полански не можа да дойде в естонската столица, за да получи лично наградата.

Френско-полският режисьор обаче благодари на журито и на своя екип във видеопослание.

76-годишният Полански все още може да бъде съден в САЩ по обвинения в секс с малолетна през 1977 г.

Европейските филмови награди са най-престижните по рода си на континента.

Пълният списък с наградените вижте на europeanfilmacademy.org