"Дневник": Вътрешният изборен туризъм започна

Архив Варна

08-12-2010, 04:25

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Година преди местния вот през 2011 г. вътрешният изборен туризъм започна - за такава тенденция особено в морските общини говори справка на дирекция "Гражданска регистрация и административно осбслужване" (ГРАО) за миграцията на населението по настоящ адрес от 1 септември до 30 ноември.

Справката, с която "Дневник" разполага, беше изготвена по искане на депутатите от правната комисия, които втора седмица обсъждат на второ четене проекта на изборен кодекс.

Миграцията към морските общини Несебър и Созопол е заради местните избори догодина наесен, смята Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. Според нея тя има връзка с обсъждането на нови изисквания за т.нар. уседналост.

Идеята беше да бъде увеличена от 10 на 12 месеца, но тъй като управляващите няма да успеят да приемат кодекса навреме, по настоящ адрес ще могат да гласуват имащите адресна регистрация през последните 10 месеца преди изборите. Цонева, която наблюдава и анализира местния вот през 2007 г., напомни ожесточената кампания край морето. Според нея вотът на "преместените" избиратели ще бъде контролиран и на следващите избори.

Прави впечатление, че Несебър е на 12-о място след областните градове по брой на пожелалите да се регистрират по настоящ адрес - 424 само за 3 месеца. Села от общината също са на челни позиции: в Свети Влас са се записали 297 души, в Равда - 238, в Гюльовица - 98, в Оризаре - 81, в Кошарица - 44.

За сравнение, в община Несебър избирателите по списък през 2007 г. са били 17 463 души. В общинския съвет там сега мнозинство има партията на строителните предприемачи братя Диневи - МОРЕ, а с нейна подкрепа спечели и кметът Николай Димитров. Созополското село Габър е привлякло 184 жители, Зидарово - 112, Росен - 60, Атия - 53, а самият Созопол - 74.

За сравнение, в Горна Оряховица са се заселили 185, а в Габрово - 174 души. В Созопол на балотаж със 185 гласа разлика беше избран за кмет кандидатът на коалицията ФАР Панайот Рейзи, тогава по списък избирателите бяха 11 703 души.

Цонева посочи, че набъбването на селата е показателно, защото са решаващи кой ще стане кмет на общината. Възможно е част от "преместените" да са строителни работници, които работят по черноморските обекти след края на сезона, допуснаха политици. В планинските Разлог и Банско обаче са се регистрирали 41 и 24 души.

От справката не става ясно нито откъде идват новорегистрираните, нито каква е целта на пребиваването им - работа, обучение, брак, гледане на родители и т.н. Кметът на Созопол Панайот Рейзи отказа да коментира числата, допусна, че преселението в село Габър може да е свързано със строежа на голям язовир там, но заяви позицията си, че трябва да се гласува само по постоянен адрес, защото той самият пострадал през 2007 г. от "временно регистрираните работници по морето".

Мая Манолова от БСП коментира, че в стремежа си да ограничат външния изборен туризъм управляващите не правят нищо срещу вътрешния, особено за местните избори, на които и 50 гласа могат да изкривят вота.

От БСП първи заговориха за вътрешен туризъм в Северозападна България, а по-късно Манолова алармира, че в изоставено общежитие в Чипровци се заселват хора заради предстоящите избори. Справката на ГРАО показва, че там са регистрирани 66 души.

Според Веселин Методиев от "Синята коалиция" трябва да се изследва кои и какви са тези сили, които се бият на местно ниво, защото обикновено те не са свързани с партийните централи. В Несебър не се класира нито една партия, а властта беше разпределена сред регионални структури, по всяка вероятност стопански, които влияят на избирателите, посочи той.