Откриха тайнствени инициали в зеницата на Мона Лиза

Архив Варна

13-12-2010, 13:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В зеницата на Мона Лиза са открити инициали, които според учените принадлежат на жената, послужила за модел на знаменитата картина на Леонардо да Винчи.

Досега се смяташе, че художникът е нарисувал Лиза Герардини, но инициалите са латинските букви СЕ. На гърба на платното пък се виждат цифрите 149, липсва четвърта цифра. Според ръководителя на италианския Национален център по културното наследство проф. Силвано Винчети обаче, която и да е изтритата цифра, всички те сочат годината на създаване на портрета и това не е 1503 или 1504, каквато е общоприетата теория, а между 1490 и 1499-а.

Винчети смята, че картината е рисувана в Милано, докато Лиза Герардини е била дъщеря на флорентински търговец. Според него модел на художника е била жена от придворната свита на херцог Людовик Сфорца, който покровителствал да Винчи и го взел на служба през 1482 г.

В другата зеница на Мона Лиза Винчети открил инициалите LV, които според него са на автора на картината. Под една от арките на изобразения на фона мост да Винчи е изобразил цифрите 72 (или комбинацията L2). Изследователят все още не е наясно какво означават те.

Откритието си Винчети направил след значително увеличение на фрагменти от прочутата картина. С просто око всички тези елементи не се виждат. Изследователят напомня, че Леонардо да Винчи е обичал да използва символи и кодове за предаване на различни съобщения. Вероятно затова е сложил данни за личността на модела в очите, които смятал за огледало на душата и средство за предаване на информация.