"Труд": Варненско сопрано поема и театралите

Архив Варна

14-12-2010, 05:44

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Трима от петимата кандидати стигнаха до конкурса за горещия шефски стол в Театрално-музикалния продуцентски център (ТМПЦ) - Варна, пише в. "Труд" днес.

След протестите на цялата културна общественост срещу спуснатия като парашутист на горещия мениджърски стол Славчо Славов, министърът на културата Вежди Рашидов обяви втори конкурс за мястото.

В надпреварата най-добре се е представила сопраното Даниела Димова, артдиректор на Варненската опера. Тя имала богата програма за новото творческо отроче, наречено ТМПЦ, обединяващо операта и театъра. Рашидов е подписал заповед за назначаването й, съобщиха вчера от МК.

За поста Димова се конкурираше с юриста Костадин Бандутов - бивш директор на ДТ “Ст. Бъчваров”, и с Юли Дамянов - диригент в Музикалния театър “Ст. Македонски”.

Даниела Димова оглавява година Оперно-филхармоничното дружество в морския град, което впоследствие се превърна в Държавна опера. По професия е певица със сопранов репертоар и множество изяви в страната и по света. Новината, че тя ще поеме ръководството на ТМПЦ, вече заля морския град. Оперните певци и музиканти от филхармонията приемат това като манна небесна. През лятото, което по принцип е мъртъв сезон за операта, Даниела Димова успя да осигури на колегите си доста ангажименти и участия в летни фестивали.

Малко по-различни са мненията сред варненските театрали. Новият артдиректор Пламен Георгиев се яви буфер, който успокои страстите в трупата и уталожи негодуванието от Славчо Славов.

Георгиев успя да издейства общински средства и театралите са започнали подготовката за две нови представления - “Страсти под брястовете” по Юджин О'Нийл и “Гледна точка” по Василий Шукшин. Очаква се премиерите да са в края на януари и началото на февруари.

Даниела Димова е категорична, че ще гледа на театъра и операта като на свои деца близнаци и няма да ощетява нито един от двата културни института, които бяха обединени против волята на артистите. Въпрос номер 1, който музиканти и театрали ще поставят на новата шефка, е нередовното плащане на заплати. Актьорите се питат дали недолюбваният Славчо Славов ще остане като зам.- директор по техническите въпроси в ТМПЦ, както се говори из артсредите в морския град. Самият Славов нито отрича, нито потвърждава мълвата.