"Дневник": IT секторът иска да обжалва отказа за .бг домейн

Архив Варна

15-12-2010, 06:48

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Компаниите от IT сектора искат да бъде преразгледан отказът България да получи кирилизирания домейн ".бг".

Международната организация, която координира разпределението на имената и адресите в интернет - ICANN, отказа на страната да се разпорежда с този домейн заради приликата му с разширението на бразилските сайтове ".br". В момента не съществува процедура, с която тази забрана може да се обжалва.


В общо изявление Българската уебасоциация (БУА), Българската асоциация по информационните технологии (БАИТ), Българският ИКТ клъстър и БАСКОМ поискаха възможно най-скоро да се създаде такава процедура. "През последните години българските интернет потребители много ясно показаха в проведените дискусии и анкети, че единственият приемлив вариант за български домейн на кирилица от първо ниво е съчетанието "бг", коментират браншовите организации.

Едновременно с това сдружението "Унинет" е изпратило питане до ICANN, за да разбере мотивите, с които организацията е отхвърлила кандидатурата на България за домейна "бг". В момента ICANN провежда обществена дискусия за това доколко ефективно се справя с раздаването на домейните.

На сайта на българското сдружение, което беше създадено с цел да обслужва кирилизирани домейни, е публикуван призив към потребителите да участват в дискусията за ефективността на ICANN. В началото на декември транспортното министерство призова експерти да се включат в тази дискусия и да поискат промяна в процедурите, което ще позволи обжалване на отказа за кирилизирания "бг" домейн.

Подобно искане имат и браншовите организации. "Препоръчваме бордът на ICANN да включи изискване за подробен и мотивиран отговор при отказ за регистрация на заявен стринг. Подобна възможност ще бъде от полза на заявителя с отхвърлена кандидатура и ще предостави възможност за внимателна преценка какво би могъл да направи впоследствие и дали си заслужава да обжалва решението, или да промени заявката си", коментират в общото си становище представителите на IT сектора.

ICANN отхвърли кандидатурата на България за бг домейна през май. Непосредствено след отказа транспортното министерство обяви, че ще предложи за обществено обсъждане няколко алтернативи на този домейн - "българия", "бгр", "бул" или "бя".

Това е така, защото министерството трябва да докаже, че избраният домейн се ползва с одобрение от потребителите, преди да кандидатства с него пред ICANN.

Въпреки че използването на кирилизирани домейни се ползва с подкрепата на IT бранша, според някои те биха могли да доведат и до негативни последствия. Едно от най-честите предупреждения е, че въвеждането на кирилизиран домейн ще принуди компаниите да регистрират нови домейни със собствените си имена и запазени марки. Възможно е обаче измамници да регистрират тези имена преди самите компании и да злоупотребяват с тях.