7000 подписа и 10 000 лв. депозит за участие на партия в изборите

Новините

15-12-2010, 10:56

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На-малко 7000 подписа на симпатизанти ще са необходими за регистрация на партия за участие в изборите, решиха депутатите, които приеха на второ четене текстове от Изборния кодекс.

За коалициите се въвежда т. нар. двустепенна регистрация – първо да се регистрират самите партии и едва след това обединението от формации. Така всяка партия, независимо дали влиза в коалиция или се явява самостоятелно, ще трябва да внася както депозит за участие в изборите, така и подписка с хора. Депозитът ще е 10 хил. лв. за всяка партия.

Според червените текстовете се използват за разправа с опоненти, малки партии и нововъзникнали субекти с прекалено големите изисквания пред тях. Изискването, което важи и за местните избори, не само национални, заедно с намаляване броя на общинските съветници, прави обречена борбата на малките за присъствие в местните парламенти, каза соцдепутатката Мая Манолова.

От левицата предложиха изискваните подписи да са 2500 - колкото се искат и за учредяване на партия.

Димитър Лазаров от ГЕРБ отбеляза, че досега изискването за подписите беше 15 хил.  за партия и 25-30 хил. за коалиция. Депозитът, който и вие сте одобрявали досега, беше 50 хил. и стигна до 200 хил. за коалиция, тези неща бяха скандални, защо не го казвате, обърна се той към социалистите.

Съпредседателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова пък каза, че с т.нар. двустепенна регистрация "най-после се слага ред" и се въвежда равнопоставеността на всички субекти, които ще участват в изборите, независимо дали ще играят самостоятелно или в коалиция. Не можем да заложим 2500 подписа, след като това е най-първото и минимално изискване за учредяване на партия, която би трябвало след създаването си да има политически живот, добави тя.

Обсъжданетио на новия изборен кодекс продължава  и днес на извънредни пленарни заседания, които продължават по 10-12 часа