Стоматологичен консулт

Новините

20-12-2010, 11:50

Снимка:

АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Нови 9 отговора в професионалния стоматологичен консулт д-р Явор Гагов на въпроси, зададени от вас на електронния адрес nie.grajdanite (@) varna.utre.bg.

Това е страницата с професионалния консулт на ВарнаУтре.бг

Вашият професионален консултант е д-р Явор Гагов.

Сега е моментът да зададете всички ваши въпроси, свързани със стоматологията (включително и естетическата), зъботехниката, анатомията, устройството и хигиената на зъбите и въобще всичко, което искате да знаете за красивата и здрава усмивка, но сте се срамували да попитате.

Д-р Явор Гагов в момента има частна практика в Aмбулатория за първична стоматологична помощ на ул. "Гоце Делчев" 43.

Първата специалност, която е завършил д-р Гагов е Зъботехника в Медицински колеж-Варна към Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов"-Варна.

Втората диплома на д-р Явор Гагов е по Стоматология, която е завършил в Медицински университет-Пловдив.

Не се колебайте да питате и за средни, минимални и максимални цени на услугите, материалите, които се използват и за това какво покрива Здравната каса.

Въпросите задавайте под формата на коментари тук или във Фейсбук. В краен случай - с писмо на: nie.grajdanite@varna.utre.bg

20 декември

14. Тони Имам лош дъх – какви може да са причините и какво мога да направя?
Д-р Явор Гагов: При положение, че няма разрушени зъби и кървящи венци, започнете деня със закуска и после кафето с цигара. За лошият дъх причината може да не е само в устната кухина, другите отдели на храносмилателната система също могат да допринасят за лошия дъх. Най-често кървящите венци са един от виновниците, ако при миенето кървят, трябва да се започне с тях. Силно разрушените и/или неправилно подредени зъби в редицата задържат хранителни остатъци, които в последствие се разпадат (гният). Почиствайте добре пространствата между зъбите с конци. Още нещо, което е причина за лошия дъх, са прорязващите осми зъби, до пълното им пробиване те са покрити от лигавица (между нея и зъба се натрупва храна), в периодите на растеж определена част от нея отпада (за 2-3 дни) придружена понякога с лош дъх.

15. Ирина Миленова Трябва ли да се лекуват кариесите на временните зъби на децата?
Д-р Явор Гагов: Временните зъби са по-слабо устойчиви от постоянните и бързо развиват кариес, който бързо достига до пулпата и я уврежда (пулпит). Това от своя страна може да повлияе на пробива на постоянните зъби (преждевременен или закъснял) или до по сериозен възпалителен процес.

Преждевременен - препоръчително е да се проведе локална минерализираща профилактика или ендогенна. Закъснял - води до неправилно подреждане на зъбите във зъбната редица и се създават предпоставки за по ранното им заболяване.

16. LORA KOSTADINOVA Мия си зъбите редовно и въпреки това имам кариеси, на какво може да се дължи? Свързано ли е с витамините и минералите, които поемам с храната?
Д-р Явор Гагов: При всеки индивид устойчивостта на е емайла е различна, може самата анатомия на зъбите да е фактор за развитието на кариес. От минералите ще спомена калция, той е основен градивен елемент за костите и зъбите. В организма 99 % от него са разпределени в тях. Флуорната профилактика е един от основните начини за повишаване устойчивостта на твърдите зъбни тъкани. Флуорът има голям афинитет към калция и се включва към апатитните кристали на емайла. Зъби, които имат кристали съдържащи флуор са по-устойчиви на кариес. По отношение на витамините, те играят роля на катализатори, вземат важно участие в метаболитните процеси и са пряко свързани с развитието и функцията на тъканите и системите в организма. Най-важно е да се предоставят на организма в определени количества, когато той е в растеж, вземат участие и в поддържането на на неговата имунобиологична реактивност.
Три са основните фактори за развитието на кариес:
1) Неустойчивост на емайла;
2) Зъбна плака;
3) Консумация на захари.

17. Hristo Счупи ми се зъб, но не ме боли. Какво мога да предприема?
Д-р Явор Гагов: Аз бих ви предложил ако зъбът е жив (витален) да го възстановите с пломба, в другия случай да се направи коронка, след предварителна подготовка, ако е нужна такава (кореново лечение и изграждане). В противен случай рискувате да го загубите.

18. Пламен Росенов Какъв пакет от услуги предлага касата на здравноосигурените?
19. N. Milkov Здравейте, разбрах, че здравната каса покрива един преглед и две процедури. Има ли значение какви са процедурите и какво става, когато ги изчерпам? Има ли някакво намаление за новите процедури, или се заплаща цялата сума, без значение на осигурителния ти статус?
Д-р Явор Гагов: Две манипулации-екстракция (вадене на зъб) и обтурация (пломба), може примерно да са две пломби, или две екстакции. Имате и един преглед, всичко друго се заплаща след тяхното изчерпване.

20. Петър Иванов Венците ми кървят и ме сърбят. Използвам паста за зъби срещу кървенето, но не помага. Това парадонтоза ли е?
Д-р Явор Гагов: Пародонтит - най-разпространеното плаково индуцирано индуцирано заболяване на пародонта. Протича циклично. Субективна симптоматика (какво усещате):
Ранна
-мравучкане, парене, сърбеж
-кървене при четкане
-кървене при консумация на твърди храни
Късна
- болки в зъбите
- лош дъх
- разклащане на зъбите
- промяна в полжението (естетични проблеми)
- спонтанно изпадане

Обективна симптоматика (какво се вижда):
Венецът около зъбите е зачервен до ливиден, леко подут.

Какво да предприемете:
1) Много добре си измийте зъбите-трябва да са идеално почистени около венците, това го направете пред огледало.
2) Почистване на зъбен камък, ако има такъв (вие може да не го забележите)
3) Ако кървенето не изчезне до няколко дни след доброто измиване (всеки ден, най-малко 2 пъти), посетете стоматолог.

21. Тодор Петков Коронката ми се клати. Какво да правя?
Д-р Явор Гагов: Трябва да се открие причината довела за разклащането (предполагам, че има проблем в изградения под коронката зъб) ако е така трябва да се махне коронката. Да се възстанови зъбното пънче (изпиления зъб под коронката) и ако коронката е добре направена, може да се направи опит да се циментира отново. Последното важи и за случая в който просто се е отлепила.

22. Viktoriya Lazarova Зъбите ме заболяват остро, когато пия нещо студено, или ям сладко. Каква е причината?
Д-р Явор Гагов: Зъбни хиперестезии - хронична постоянна болка под въздействието на нормални дразнители от оралната среда при хранене. Нарушена е бариерната функция на емайла или има оголен дентин (открита е кореновата повърхност на зъба) Третият вариант е кариеси. В първия случай трябва да се разбере дали пациентът (вие) работите с киселини или приемате такива. Във втория се предприема мерки за намаляване на чувствителността на оголения дентин. В третия се лекуват кариесите.

23. Svilena Ignatova Вредят ли болните зъби на здравето на целия организъм? Чувала съм, че може дори сърцето да увредят.
Д-р Явор Гагов: Има такива случаи, това са орални огнища с хронични възпалителни процеси и могат да окажат патогенно действена на далеч лежащи органи и системи. В моята област се делят на три групи:
1. Възпалителни процеси;
2. Стоматологични материали и медикаменти оставащи в продължителен контакт с тъканите на устната кухина.
3. Галваничен ток-различни метали в устната кухина.

15 декември

10. Теодора Петрова Опасно ли е избелването на зъби?
Д-р Явор Гагов: В кабинета се избелват с 37.5 % а в домашни условия с около 10 %. Оставям на вас да прецените.

11. Роси Как да се преборим със страха от зъболекар?
Просто си намерете стоматолог, който ви предразполага (обстановка, да ви обяснява всяка манипулация, дори музиката в кабинета да ви допада, е поне 5 % от безболезненото лечение)

12. Iva Hristova Кога и как се използва упойка? А кога не? Има ли различни видове упойки и можем ли да си избираме?
Д-р Явор Гагов: Начините са няколко - няма да навлизам в подробности, кога - когато се налага (за ваше и мое удобство). За местните анестетици (упойки), които се използват в кабинета - НЕ. Ако имате точно определен казус, мога да ви отговоря по-точно.

13. Diana Stoilova Вярно ли е, че брекети могат да се слагат и на възрастни хора, а шини само на деца?
Д-р Явор Гагов: При възрастните е единствено решение, за децата до определена възраст е най-добре да се използват апаратчета (зависи от случая и годините на детето).

14 декември

Седмица след анонса на професионалния стоматологичен консулт д-р Явор Гагов отговори на първите 9 въпроса, зададени от вас.

1. Мария Красимирова На колко време трябва да се ходи профилактично на зъболекар?
Д-р Явор Гагов: За всеки пациент е индивидуално. При положение, че след последното посещение зъбният ви статус е без забележки, стоматологът сам определя кога да бъде следващия преглед.

2. Полина А. Коя паста за зъби е подходяща за цялото семейство?
Д-р Явор Гагов: За деца, които още не се справят сами с миенето на зъбките и има опасност да погълнат паста, е най-добре родителите да им помагат (пасти за деца - Мечо пух примерно). При по-възрастните бих препоръчал една паста с активна съставка хлорхексидин (Chlorhexidine Digluconate) и някоя друга по техен избор, които да редуват на всяко миене.

3. Dimitar Dimov Как да разберем коя паста и четка за зъби са най-качествени и на колко време трябва да се сменят?
Д-р Явор Гагов: Бих препоръчал една паста с активна съставка хлорхексидин (Chlorhexidine Digluconate) и някоя друга по ваш избор, които да редувате на всяко миене. За качеството не бих препоръчал марка да не правя реклама, но най-добре е косъмчетата да са по-дълги в началото и края на главата и връхчетата по цялата дължина да образуват триъгълници. По отношение на смяната има четки с оцветени връхчета (на косъмчетата) и тяхното изтриване е белег, че е настъпило времето за смяна, друг белег са изкривените косми. Нормално при добро съхранение (капачка за главата) и добра хигиена, най-малко 3 м, ако няма един от по-горе споменатите белези.  

4. Zornitsa Какво се прави с дете, на което не му растат зъби? Може ли въобще да не му пораснат?
Д-р Явор Гагов: Да, ако няма зародиш, или е ретиниран. Обикновенно има закъснял пробив след пулпит на временния зъб. Пробив на постоянните зъби по ред - 6-и и 1-ви на 6г; 2-ри на 7; 4-ти на 8; 3-ти на 9; 5ти на 10; 7-ми на 11. Трябва да се разбере има ли зародиши на постоянните зъби (Ro-gr), при липса най-добре да се съветвате първо с ортодонт.

5. VESI Дъщеря ми е на 8 години, но все още е с млечните си зъби, това тревожно ли е и какво е лечението?
Д-р Явор Гагов: За закъснял се счита пробивът при временните след 5 месец, а при постоянните след 2 г. Пробив на постоянните зъби по ред - 6-ти и 1-ви на 6 г; 2-ри на 7; 4-ти на 8; 3-ти 9; 5-ти на 10; 7-ми на 11. Обикновенно има закъснял пробив след пулпит на временния зъб. Трябва да се разбере, има ли зародиши на постоянните зъби (Ro-gr), при липса най-добре да се съветвате първо с ортодонт.

6. Петя Петрова Какво значи имплант?
Д-р Явор Гагов:Клас на медицински изделия, използвани за имплантиране в тялото.
Зъбните импланти са създадени за да заместят корена на липсващия зъб (или група зъби), върху които впоследствие се поставят нови зъби.Те се имплантират в костта на горна и долна челюст като основа за прикрепване на подвижна или неподвижна протеза.
Вижте тези клипове:
http://www.youtube.com/watch?v=U6Fk6Bvwvok&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=YPgZdkp4SI0&feature=related

7. Joro M Каква е финансовата алтернатива на имплантите?
Д-р Явор Гагов : За 1 бр имплант в най-лошия случай алтернативата излиза най-малко на половина от стойността на импланта.  

8. Kristiana Lyubomirova Как да разберем дали организмът ни ще приеме имплант или друг вид протеза?
Д-р Явор Гагов: Лекуващият ви стоматолог ви назначава изследвания за съответния материал. За имплантите има и други причини, поради които лечението е неуспешно (например възпалителен процес около импланта).

9. Anna Как най-ефикасно се избелват зъби?
Д-р Явор Гагов: В стоматологичния кабинет. За мен най-добър ефект се получава с light избелване.
Вижте видеото »