Препоръчителна диета при висок холестерол

Новините

20-12-2010, 17:16

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

За да се намали „лошият” холестерол в организма, медиците са категорични, че трябват промяна в начина на живот и лечебна терапия.

Докато за втората част от начинанието трябва да се доверите задължително на специалист в областта, то промяната в личния ви ритъм на живот зависи от вас, съветва zdrave.org.

Важно е да се знае, че едва след като изминат две седмици, през които диетата се спазва, могат да се търсят първите индикации за намаляване на стойностите на вредния за организма холестерол.

Този режим на хранене предвижда наблягане на плодовете и зеленчуците, като добре е те да се приемат на малки дози, но поне по пет пъти на ден.

Подходящи още са храните, съдържащи в себе си скорбяла и влакнини като пълнозърнестия хляб, ориза, бобовите храни.

Трябва да се консумират още нетлъсто месо (пилешко, риба), млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, както и различни растителни масла – маслиново, соево, царевично – в малки количества.

В същото време, трябва да се намали приемът на черен дроб, мозък, вътрешности, да не се ядат повече от 2 яйца на ден и да се консумира колкото е възможно по-малко преработена храна.

Спазването на тези основни принципи в комбинация с редовна физическа активност и понижаване на телесното тегло, гарантира скорошно справяне с проблема „повишен холестерол”.