Барозу: 6% усвояване на европарите са недостатъчни

Архив Варна

24-12-2010, 07:39

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

6% усвояване на европарите са недостатъчни за положителен ефект върху българската икономика, както и за избягване на евентуални загуби на средства от ЕС за България.

Това пише до премиера Бойко Борисов председателят на Еврокомисията Жозе Барозу, съобщава днес "24 часа".

По големите инфраструктури обекти - пътища, жп транспорт и води, финансовото усвояване било под 1%. Това се отнася за оперативните програми "Транспорт" и "Околна среда". Нито един от проектите, договорени в началото на програмния период не е стартирал, а по стратегически инвестиции като магистрала "Струма" има изключително голямо забавяне, пише Барозу.

Шефът на Еврокомисията изказва съмнения по способността на пътната агенция да преодолее основните си проблеми. Той препоръчва спешно да се обсъдят възможностите за алтернативни структури, които да ускорят инвестициите.

Според Борисов в първата част на писмото била критиката, но втората подкрепяла всички действия на правителството. Премиерът похвали министъра по еврофондовете Томислав Дончев и препрати журналистите да погледнат какво пише за Румъния. Според Дончев това било най-окуражителното писмо.

Пътната агенция си има "екшън план" и го изпълнява, коментира строителният министър Росен Плевнелиев. Работело се и по алтернативна структура - проектна компания, която ще отговаря за големите пътни проекти.

Транспортният министър Александър Цветков пък каза, че 10% са започнатите дейности в строителството на жп линии. Екоминистър Нона Караджова обясни, че очаква догодина да се подпишат договори за 1 млрд. евро.