Соларни чипове елиминират батериите

Архив Варна

04-01-2011, 11:55

Снимка:

INHABITAT.COM

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Нов, по-ефикасен подход за захранване на електронни устройства с енергия изобретиха учени – те са създали чип, в който пряко са интегрирани фотоволтаични клетки, съобщи GreenTech.bg.

При новия дизайн високоефективни слънчеви клетки се поставят директно върху електрониката.

Използването на слънчева светлина за захранване на електроника не е нещо ново, но конвенционалните модели разчитат за целта на отделни слънчеви клетки и батерия. Това, което отличава новия подход, е, че високоефективни слънчеви клетки биват поставени директно върху електрониката. Така се създават самостоятелни устройства с ниска консумация на енергия, които са много подходящи за промишлено серийно производство и дори могат да работят в закрити помещения.

Автономната система е разработена от Звеното за полупроводникови компоненти в университета в Твенте при института за нанотехнологии MESA+, водено от проф. Юриян Щмиц. Изследователите работили съвместно с колеги от университета Нанкай в Тиендзин, Китай, и института Деби при Университета в Утрехт.

Вместо да се произвеждат слънчеви клетки отделно, този дизайн предвижда самият чип да се използва като база и слънчевите клетки да се нанасят отгоре му слой по слой. Според официално съобщение на университета, това води до по-ефективен производствен процес, използва по-малко материали и в крайна сметка има по-добра производителност.

Производственият процес не е минал напълно безпроблемно, признават изследователите, защото крехката електроника може лесно да се повреди. По тази причина е решено да се използват клетки от аморфен силиций или CIGS (медно-индиево-галиев селенид).

Производството на подобни клетки не влияе на електрониката, а от друга страна те произвеждат достатъчно енергия за захранване на процесори за работа в условия на слаба светлина или на закрито.

Тестовете са показали, че електрониката с тези слънчеви клетки функционира правилно, а производственият процес е много подходящ за промишлено серийно производство с използване на стандартни процеси