Атина и Скопие възобновяват разговорите за името на Македония

Архив Варна

04-01-2011, 12:14

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Представители на Гърция и Македония, с посредничеството на представителя на ООН Матьо Нимиц, ще се срещнат в Ню Йорк на 27 януари, за да продължат разговорите за наименованието на бившата югославска република

Това съобщава македонската агенция MIA, като се позовава на министерството на външните работи на Македония, предаде КРОСС.

Преговорите се възобновяват след седеммесечна пауза. Засега не са публикувани предложенията за възможните варианти за името. Атина иска от Скопие да измени конституционното име - Република Македония.

Гърците смятат, че Македония е историческа област, управлявана някога от Александър Македонски. Бившата югославска република заема само част от тази област, основната територия се намира в Гърция. Спорът започна с излизането на Македония от състава на Социалистическа федеративна република Югославия през 1991 година и продължава до днес.

Заради спора Атина блокира насърчаването на Македония за влизане в НАТО и заплаши да направи същото и по отношение на встъпването на републиката в ЕС, ако спорът не завърши с взаимно приемливи предложения. Атина предлага на съседите си „Македония" да е придружена с някакво географско определение.

От своя страна Скопие предлага на Атина да се обсъди въпроса с признаването на македонската национална идентичност и език, но Гърция е против разширяването на дневния ред с този въпрос.

Според гърците, за да бъдат урегулирани отношенията между двете страни, трябва само да се договорят за името.