Гинеколози "изгоряха" при данъчни проверки

Мисия Варна

20-01-2011, 10:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

15 ревизии на акушер-гинеколози е възложила териториалната дирекция на НАП - Варна.

До момента 4 от тях са приключили с ревизионни актове, при които е установено, че докторите не са декларирали доходи от медицинска практика. Общият размер на ревизионните актове е за 23 хиляди лева, като най-големият е за 15 хиляди лева. При друг от ревизираните медици е установено несъответствие между декларирани доходи и придобито имущество за 15 хиляди лева.

От 829 приключили ревизии по спазване на данъчното и осигурителното законодателство през 2010 г. инспекторите по приходите от НАП - Варна, са установили допълнителни задължения към бюджета  за над 131 милиона лева. 111 милиона от тях са от невнесен или укрит Данък върху  добавената стойност. 15 млн. лв. са допълнително установените задължения по корпоративен данък след извършените ревизии на некоректни клиенти на приходната агенция.

76 млн. лв. са допълнително установените задължения от ревизии, извършени на търговци на едро и дребно от Варна. Следващите по размер дължими данъци са в строителния бранш - над 27 млн. лв.

3615 е общият брой на извършените проверки по спазване на данъчното и осигурителното законодателство. Съставени са 1525 акта за административно нарушение, като 1079 от тях са  за неиздаване на касов бон. През 2010 г.  инспекторите са наблюдавали непрекъснато 57 търговски обекта, заведения за обществено хранене и развлечения, за да установят действителните обороти. При 36 от тях излезли на светло 877 000 лева.

Националната агенция за приходите извършва 15 ревизии на фирми, на които собственици на парцели са учредили право на строеж срещу задължението за построяване на договорени имоти. При проверките данъчните са установили, че обикновено при постигането на договорка за предоставянето на терен срещу апартаменти собствениците и строителите сключват два договора. В първия - за прехвърляне на правото на строеж, не се посочва въобще, че срещу това собствениците на земята получават апартаменти под формата на обезщетение. Това се описва във втори договор, в който се упоменават всички подробности между двете страни по сделката. По този начин, когато жилищните сгради са готови, строителите или не начисляват ДДС върху жилищата, които дават на собствениците, или начисляват, но не са внесли данък, а в краен случай той е определен върху недействително ниска стойност на апартамента.

В хода на ревизионното производство на една от строителните фирми данъчните са установили неначислен и невнесен ДДС на обща стойност 110 хиляди лева. След възбрана на два имота на строителната фирма от публичните изпълнители строителният предприемач е погасил установените задължения с дължимите лихви. На друга строителна фирма от Варна, която не е начислила дължимия ДДС на апартаментите, публичните изпълнители са запорирали пет автомобила, апартамент и ателие. След тази мярка строителният предприемач е изпълнил задълженията си към НАП, като е внесъл в хазната над 78 хиляди лева.

Спрямо всички фирми, при които е установен невнесен или неначислен ДДС, публичните изпълнители са предприели действия по своевременно обезпечаване на задълженията с налагане на възбрани върху недвижими имоти, запор на банкови сметки и движими вещи. Вследствие на тези действия са събрани над половин милион лева, от които над 261 хиляди лева са погасени още на етап предварително обезпечение.

През изминалата година при ревизии на физически и юридически лица, които отдават помещения под наем, са разкрити и начислени укрити доходи от наеми за над 380 хиляди лева. По инициатива на НАП са регистрирани по ДДС две физически лица, тъй като доходите им  от наем надхвърлят 50 000 лева.