Трафикантка на бременни циганки остава зад решетките

Архив Варна

28-01-2011, 16:20

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Варненският окръжен съд уважи искането на прокуратурата и остави в ареста Величка Андонова, която е разследвана за трафик на бременни жени от България в Гърция.

Други трима от задържаните пък бяха пуснати под домашен арест.

49-годишната Величка, по известна в циганската махала, като кака Вичи е обвинена за набирането на бременни жени, с цел да бъдат продадени новородените им деца. Според разследващите е възможно тя да бъде обвинена и в пране на пари.

Под домашен арест пък ще бъдат Николай Мил.(27год) от Варна, Ради Анг.(46год) от Ямбол и Митко Сим.(59год) от Стралджа, Ямболсоко. Освен за трафик на бременни жени, чиито бебета били продавани в Гърция, Николай и Ради са обвинени и за участие в организирана престъпна група, създадена да набира, превозва и превежда през границата на страната бременни жени от Варна, Шумен, Бургас, Ямбол, Ст.Загора и околните градове към Гърция.
Там срещу предварително уговорени суми около 2500 евро, жените раждали децата си. В последствие давали съгласието си бебетата да бъдат осиновени от гръцки семейства.

Тези дни стана известно, че благодарение на международното полицейско сътрудничество между България и Гърция е била разбита международно престъпна група, създадена за трафик на бременни жени, чиито деца били продавани на гръцки осиновители.
Според разследващите новородените момченца били "продавани" по 25 000 евро, а момиченцата - от 18 до 20 000 евро.

От 5-те първоначално арестувани лица в България, от днес само 1 ще бъде в ареста, а 3-ма ще търпят "домашен арест". В Гърция са задържани други 9 лица, сред които има български и гръцки граждани. За 6 от тях вече са изпратени Европейски заповеди за арест. Дали ще бъдат екстрадирани в България ще решат компетентните гръцки власти.

Събраните в хода на разследването доказателства категорично обосновават предположението, че варненката Величка е съпричастна към престъпната дейност. За деянията й закона предвижда наказание от 5 до 15 години затвор и глоба от 20 до 100 000 лева. Заради намерени документи от Western Union e възможно тя да бъде обвинена и в "пране на пари". Макар и частично Величка е съдействала за разкриване на обективната истина, но ще остане в ареста, за да бъде лишена от възможността да извърши други престъпления.

Тежестта на престъпните деяния - трафик на бременни жени, чиито деца са за продан и участието в престъпна група, създадена за тези цели и високата им обществена опасност са сред аргументите на съда за определяне както на задържането под стража на Величка, така и за "домашния арест" на другите трима разследвани по това дознание - Николай, Ради и Митко. Всеки един от тримата мъже е оказал пълно съдействие, дал е подробни обяснения пред разследващите и се разкайва за стореното.